La termen sau reprogramate, cu coronavirus sau ieșiți cu bine din epidemie, mai devreme sau mai târziu vor urma alegeri locale și generale. Epicentrul politic al competiției este Bucureștiul cu o favorită certă: primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. O candidatură specială nu pentru că este vorba de o femeie. Ci pentru că e vorba de o femeie care nu încearcă nici măcar un moment să fie asemenea bărbaților într-o lume a bărbaților. Gabriela Firea este mama, este soție, este prietenă, empatizează cu femeile și se manifestă specific feminin. Nu se sfiește să-și afișeze sentimentele, se înfurie, se enervează, are emoții. Este vie, trăiește, luptă. Oamenii își regăsesc adeseori propriile bucurii, frustrări și dezamăgiri. Alături de Gabriela Firea își asumă viața cu suișuri și coborâșuri.

Autenticitatea comportamentului său este un element important într-o analiză care arată că Gabriela Firea este singul lider social democrat în care electoratul și-a păstrat încrederea. În 2019, anul prăbușirii PSD, trendul ei favorabil a fost diametral opus față de cel al formațiunii. Anul 2020 este dominat de epidemia de coronavirus, în gestionarea căreia abordarea Gabrielei Firea a fost fundamental diferită de a celorlalți lideri politici. Și-a apărat comunitatea ca o mama propria familie. A luat atitudine,  a cerut imperativ, a propus și nu a ezitat să ceară ajutorul ambasadelor străine când a simțit că situația o depășește. Primarul General al Capitalei a cerut pentru București deciziile care au fost luate de Guvern după cel puțin o săptămână de tergiversări și ezitări. Acuzată că generează panică în rândul populației, Firea a înțeles mult înaintea celorlalți gravitatea situației, s-a folosit de televizor doar ca să dea mai multă eficiență acțiunii politice și a fost pe frontul luptei cu epidemia 24 de ore din 24.

Asemenea Reginei care-și organizează și apără stupul, doamna primar e mereu între oameni, ori de câte ori este nevoie. Stupul zumzăie în jurul ei, în frunte cu bondarii adjuncți, mereu preocupați să țină pasul cu șefa.

Dinamică și bătăioasă, Gabriela Firea nu pare genul care să dea bir cu fugiții când dă de greu. Dimpotrivă. Nu doar că a rezistat, dar a fost cea care a ridicat piatra la Liviu Dragnea. A reușit să se motiveze într-o  campanie prezidențială, în care cu greu și-a digerat excesul de bilirubină când, deși îndreptățită la rolul de protagonistă, s-a trezit în galerie. N-a zâmbit niciodată, dar a rămas la locul ei.

Ce ar fi putut să o determine pe Gabriela Firea să-și delege atribuțiile în plină criză epidemiologică? Sunt mulți cei care cred că  e vorba despre un episod de lașitate asemenea celui din 10 august. Alții vorbesc de presiuni puternice în războiul subteran, dintre partide , dar și din interiorul propriilor partide. Ciudat este și atacul imediat din partea contra-candidatului liberal, Niucușor Dan.

S-a dat la o parte când a văzut că bucureștenii au de suferit de pe urma războiului continuu pe care premierul liberal îl duce împotriva edilului social democrat?  Simte că gestionarea crizei coronavirus se apropie de momentul scăpării de sub control?  Sunt variante de lucru.

Gabriela Firea este un politician femeie diametral opus față de femeile promovate și ținute în politică de o protecție masculină. Ea are curajul de a lupta și când sorții nu-i sunt deloc favorabili. Când vorbește despre ea nu se sfiește să dezvăluie publicului momentele grele care i-au marcat viața. Așa am aflat că la 14 ani și-a încurajat mama sa lase în urmă un soț bețiv și violent și întreaga familie să ia viața de la zero. E un amănunt important care dezvăluie o femeie pregătită să ia decizii pe cont propriu în războaiele pe care le duce, dispusă mai mult să intre în conflict cu bărbații politici decât să stea în alianțe toxice. Anunță delegarea atribuțiilor în situații de urgență către viceprimarul Aurelian Bădulescu un divorț politic sau este doar un joc de imagine ?

 

Articolul precedentPSD propune pacea politica și anunță acțiuni parlamentare
Articolul următorNegrescu propune accesul cadrelor medicale la baza de date cu izolații și carantinatii