Medicul și senatorul PSD Florin Orțan a inițiat, împreună cu alți colegi, „LEGEA PENTRU RECUNOAȘTEREA MERITELOR PERSONALULUI MEDICAL PARTICIPANT LA ACȚIUNI MEDICALE ÎMPOTRIVA COVID-19”. Astăzi, aceasta a fost suspusă votului în Senat, iar 130 de senatori s-au pronunțat în favoarea ei.

Proiectul pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, a trecut cu brio, senatorii votând „în rafală” trecerea acestuia la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul de lege presupune că “urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţiisau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”.

Acest proiect de lege a fost inițiat de senatorul PSD Ovidiu Orţan.

“Naţiunea se află în război biologic cu un inamic nevăzut şi cu un potenţial letal.(…) Acest proiect propune un pact social între naţiune şi personalul din sistemul sanitar. Ideologia pactului este: cu orice preţ îngrijiţi-ne părinţii, orice se va întâmpla, vă vom îngriji copiii!”, a spus Orţan la dezbaterea proiectului.

“În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect adoptat astăzi.

Articolul precedentSorina Pintea revine!
Articolul următorFostul ministru Alexandru Petrescu pune pe tavă o soluție de stopare a răspândirii COVID-19. Aceasta a salvat foarte mulți oameni în alte țări!