Dominanta alegerilor parlamentate din 2020 este lipsa de entuziasm și criza de încredere a românilor față de politică și politicieni. Absenteismul este indicatorul evoluției celor două partide mari, PNL și PSD, la statutul de partide oportuniste. Sunt partide interesate de succesul electoral și nu de aplicarea unui program, chiar dacă sunt partidele care cu adevărat pot produce un program de guvernare. 30 de ani de democrație au echivalat pentru principalele partide cu o deprindere performantă a jocului politic bazat pe marketing electoral și stăpânirea mecanismelor, legitime și nu numai, de impunere și exercitare a puterii. Nu e cu nimic altfel România decât restul lumii. Criza democrației pe care putem să o vedem și peste Ocean  își are originea în  pervertirea pieței politice de interese în detrimentul valorilor. Politica este o vânătoare abilă și oamenii se asociază în armate și și pierd entuziasmul marilor idealuri. Totuși, rămânem oameni și avem deopotrivă interese și aspirații. Aici suntem. PSD și PNL sunt partide consolidate, cu nuclee puternice, dar coagulate pe criterii clientelare. Clientelismul nu trebuie blamat. În spatele lui stă calculul rațional al intereselor personale și de grup. Perioadele lungi la guvernare au produs o clientelă puternică, au fideliza votul unor categorii largi și au calificat la locul de muncă profesiunile politice. Fenomenul negativ este ruptura dintre conducători și conduși, falia din ce în ce mai largă și transformarea înjustă a politicienilor într o castă. Prima criză de acest gen a adus USR în Parlament. Dar a fost și o ocazie de a vedea cum te poți folosi de tarele sistemului pentru a ajunge să faci parte din el. Și atât! În apariția acestor formațiuni noi se întâlnesc nevoile sociale neacoperite de piața politică cu luptele politice din sistem. 
Să fim onești! Răscoalele sunt spontane! Revoluțiile sunt intotdeauna organizate! Iar o mișcare politică se afirmă și validează doar după ce și a devorat creatorii. Acestea sunt legi sociale pe care nu le poate schimba nici PSD, nici PNL, nici USRPLUS, nici AUR. 
 Intrarea în Parlament echivalează cu adapostirea la un ceai cald, intr o sufragerie luxoasă, după o luptă grea, intr o zi ploioasă, în stradă. Începi să picotești, asemeni lui Dan Barna. Depinde și cine îți oferă ceaiul și ce ceai ți se oferă. Dacă lupta din stradă continuă acolo e cel mai bun prilej de a ți păstra atitudinea combativă. E mult mai greu să ți traduci idealurile în obiective politice concrete și să identifici căi de acțiune, decât să răspunzi la atacul adversarilor. Cea mai sigură cale de a impune un curent politic e de a l  contesta și a i opune rezistență.
Fără a pune la îndoială onestitatea activiștilor și simpatizanților, AUR este o lovitura de stat sociologică 100%.  S a folosit facebook ul pentru a crea grupuri de dezbatere și de influență. S au folosit comunitățile mici în care candidatura doamnei profesoare de istorie, dedicată copiilor și cu salariul refuzat la majorare, ajungea rapid cunoscută. S a cultivat implicarea din disperare și mai ales din revolta de a fi ignorat și disprețuit. Cum  s a ridicat Klaus Iohannis în nedumerirea generală, așa a ieșit aurul la lumină. Furia și frustrarea sunt sentimente care alimentează puternic activismul politic, iar în comunitățile mici difuzarea informațiilor și teoria zvonurilor au o largă aplicabilitate. Este o zonă deschisă teoriilor conspiraționiste și informațiilor neconforme corectitudinii politice. Mai mult, s au utilizat liderii de opinie locali, ca agenți de influență. Preotul, doctorul, profesorul și mai ales lideri politici liberali și social democrați trecuți pe linie moartă sau lideri informal, dar cu influenta politică. 
O cercetare IRES făcută la cald vine și confirmă, dacă mai era nevoie, că avem de a face cu o operațiune sociologică din interiorul sistemului, care a transferat în 2 luni nemulțumiții din PSD și PNL către noua formațiune politică. Nu i a luat de la aceste formațiuni. Ei erau nemulțumiți. I a mobilizat și le a oferit o nouă perspectivă. I a adus în fata urnelor. 90% dintre cei care au votat AUR, au votat în septembrie cu alte formațiuni. 27% provin de la PSD și 24 % de la PNL. Deci baza electorală a AUR este alcătuită din nemulțumiții din sistem și nu de  cei lipsiți de reprezentare până acum. Dar jocul electoral i a obligat să vină în întâmpinarea electoratului.
Rezultatul este că ei beneficiază acum de dinamismul celor mai tineri votanți care alimentează  suportul public pentru USRPLUS (urbanul mare și tinerii cu studii superioare) și AUR ( tineri din urbanul mic și  rural, preponderent cu studii elementare și medii).
Probabil cel mai relevant indicator al obiectivelor nedevoalate de AUR este primul obiectiv politic anunțat. Posibila suspendare a președintelui. Este probabil una dintre puținele soluții de  a l recapitaliza pe Klaus Iohannis după usturătoarea, dar indirecta, înfrângere suferită în 6 decembrie. O nuielușă pentru Klaus Iohannis sau pentru Ludovic Orban?
La fel de relevantă: prima propunere legislativă privind serviciul militar obligatoriu. Opțional pentru cetățeni, el este obligatoriu pentru aspiranții politici în Statele Unite. Costumul Hugo Boss se ia la pachet cu un minim spirit de sacrificiu și de renunțare la confortul personal. AUR scandalizează presa, dar propunerile lansate deja au precizie de ceas nemțesc. Klaus Iohannis știe!

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentGabriela Firea vine cu soluția la criza gunoaielor din sectorul 1
Articolul următorRugați-vă! Ana Birchall deschide mănăstire de maici