Admiterea României în Schengen este o victorie esențială a președinției spaniole a Consiliului European. Consultantul politic, Miron Mitrea, vede posibilă și probabilă reușita Guvernului de la București în problema Schengen. în a doua parte a anului 2023, în ciuda atitudinii reticente a ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, aflat săptămână trecută în țara noastră. De la 1 iulie, Spania preia președinția Consiliului Uniunii Europene și în fruntea guvernului spaniol se află socialistul Pedro Sanchez, un apropiat al viitorului premier social democrat, Marcel Ciolacu. Socialiștii spanioli au nevoie de un succes major și urmăresc susținerea familiei lor politice în toate statele membre în perspectiva alegerilor legislative europene din 2024. Pentru Stânga, câștigarea președinției Comisiei Europene în 2024 este o prioritate absolută. Socialiștii  vor președinția Comisiei Europene și a trecut foarte mult timp de la mandatul de succes al socialistului Jack Delors, sub președinția căruia s-a semnat Acordul Schengen în 1985.
Invitat permanent al emisiunii Culisele Puterii, Miron Mitrea a amintit că vizita la București a ministrului austriac de Interne a fost precedată de vizita ministrului de Interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska, la Viena. Ministrul spaniol a declarat fără ocolișuri că face presiuni pentru deblocarea aderării depline a României la Schengen și a atenționat că “Spania este un apărător al măsurilor de cooperare, în locul celor de fragmentare”. Consultantul politic a precizat pentru Realitatea Plus că în Austria urmează alegeri kegislative  și este posibilă schimbarea actualului Executiv, criticat oentru atitudinea față de România inclusiv de presă de la Viena, potrivit căreia blocarea aderării țării noastre e un glonte pe care Guvernul austriac și l-a tras singur în genunchi.  “Sunt șanse 75% de succes”, a sintetizat Miron Mitrea propria evaluare.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMiron Mitrea analizează primele probleme apărute în PNRR: “Marcel Ciolacu cred că ar trebui să aibă mai mult curaj”
Articolul următorPutin a pierdut. Rusia riscă irelevanța