Dacă în privința masurilor de stopare a răspândirii epidemiei este de lăudat, Guvernul Orban este zero în ceea ce privește masurile economice. Consultantul politic Miron Mitrea crede ca România trebuie sa devina un mare șantier și ca marea industrie si investițiile în infrastructura sunt motoare puternice, singurele capabile sa activeze economia în ansamblu. E bine ca Guvernul nu a oprit industria, a lăsat deschise santierele, a arătat Miron Mitrea. “Ma aștept ca în perioada următoare Guvernul sa scoată câteva programe nationale. Este foarte important sa se creeze fonduri. Asa am făcut anterior și noi. Am creat fonduri pe care le am pus la dispoziția administrațiilor locale, au pus și ele 10-15 %. Avem forță de muncă rămasă fără ocupație din micile magazine, restaurate, hoteluri închise de epidemie, a venit de afara forță de muncă, mai ales din construcții. As transforma România într un santier” arătat Miron Mitrea.
Constructia sistemului național de irigații, dezvoltarea unei rețele naționale de alimentare cu gaze, rețelele de apa și canal, construcția si reparația de scoli sunt direcțiile de investiții indicate de fostul ministru al Transporturilor și lucrărilor publice. Mitrea spune ca exista disponibilități bugetare și mai ales statul are capacitatea de a se împrumuta, are cu ce garanta, poate lansa corona bonduri românești pentru asemenea investiții. “Putem fi mai deștepți. Avem o grămadă de patrimoniu la nivel de județe, la nivel de societăți naționale de stat, patrimoniu care sta și nu produce nimic. Niciun guvern nu a luat aceste patrimoniu, clădiri, terenuri, spatii, sa le pună într un fond de garantare. Tara asta are o problema bună: are de construit. Hai sa o construim! Avem cel puțin 2 proiecte naționale majore părăsite de pe vremea lui Ceausescu: canalul Siret-Baragan, canal de irigații care zace făcut în proporție de 60%, or mai fi vreo 1,5 mld de euro ca să fie terminat, și mai avem canalul București – Dunăre, care este și linie de transport, dar este important și pentru irigații” a arătat invitatul permanent al emisiunii Culisele Puterii, de la Realitatea Plus. De asemenea, fostul ministru social democrat susține ca statul trebuie sa creeze oportunități de finanțare cu dobânda zero pentru investiții în agricultura și industria alimentara pentru a scăpa de dependenta de importuri.
Miron Mitrea susține ca, în mod paradoxal, economia României este “căzută bine fata de alte țări” . Epidemia a afectat doar micile afaceri pentru ca la noi “turismul s a dezvoltat și nu prea, aviația noastră este mai mult o poveste, 20 de avioane, vapoare de croaziera nu avem, deci nu suntem afectați precum Italia, Spania, Franta. Noi suntem afectați la IMM, la micile afaceri, ceea ce e rău, dar nu sunt esența economiei unei tari. Guvernul ar trebui acum sa sprijine industriile mari, sa găsească un sistem de ajutorare pentru cei afectati. Cei închiși trebuie ajutați pana la momentul când se va liberalizare din nou economia. Dar sunt convins ca cei care vor liberalizare prea repede vor trece înapoi la închidere”, a adăugat Miron Mitrea.

Articolul precedentRobert Negoiță a căzut cu bicicleta în parc
Articolul următorPatriarhul Daniel, premiantul Realitatea