Prezent la Constanța, senatorul PSD Felix Stroe a declarat că lucrează la o lege prin care votul românilor să fie obligatoriu.

„Lucrăm la o inițiativă legislativă după modelul unei democrații europene. Lucrez la această inițiativă legislativă ca cei care nu se prezintă la vot, doar dacă nu sunt bolnavi, au motive, dar societatea pregătește niște bani, se fac cheltuieli, să pregătești un număr de secții de votare în funcție de câți alegători sunt pe listele electorale permanente și toată lumea se mobilizează. Concret, vom propune amendă pentru cei care nu se prezintă la vot. Dacă o persoană este sănătoasă, esta apta, nu are, Doamne ferește, COVID, dar în rest cetățenii să voteze”, a declarat Felix Stroe, vineri, la Constanța.

Există țări europene care sancționează neparticiparea la vot. În Grecia, amenda este de 3000 de Euro.

Ţările europene unde votul este obligatoriu sunt: Cipru, Grecia, Luxemburg, Belgia, Italia si Portugalia.

În Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia absenţa nemotivată de la vot se pedepseşte cu amendă, iar pentru belgieni cumulul de absenţe duce la ştergerea de pe listele electorale.

 

 

Articolul precedentAdministrația Biden vrea să urce salariul minim în SUA la 15 dolari pe ora și riscă să – l înfurie pe premierul, Florin Cîțu
Articolul următorANUL IN CARE S-A OPRIT PAMANTUL?