Cu dolari se tranzacționează aproximativ 90% din toate schimburile comerciale, ce însumează o activitate de 6 trilioane de dolari în fiecare zi înainte de pandemie, de la turiști care își folosesc cardurile de credit până la companii care fac investiții internaționale majore.

Fiind cea mai importantă monedă din lume, dolarul crește adesea în perioadele de tulburări, în contextul în care investitorii îl consideră relativ sigur și stabil.

Dolarul a câștigat în ultimele luni pe măsură ce inflația a crescut, ratele dobânzilor au crescut și îngrijorările legate de creștere s-au înrăutățit.

Întrebat încotro lumea, „Este un amestec destul de greu”, a spus Kamakshya Trivedi, șeful unui grup de cercetare de piață de la Goldman Sachs.

Principala modalitate de a măsura puterea dolarului este indexarea acestuia față de un coș de valute ale unor parteneri comerciali importanți precum Japonia și zona euro.

Prin această măsură, dolarul este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, după ce a câștigat peste 10% în acest an, o mișcare uriașă pentru un indice care se modifică de obicei cu fracții mici în fiecare zi.

 

Articolul precedentPetre Daea: irigațiile sunt o prioritate
Articolul următorMămicile vor primi 2000 de lei de la stat pentru “trusoul nou născutului”