La Senat a fost adoptat, în cursul zilei de miercuri, proiectul de lege care prevede interdicția cu caracter temporar a scoaterii din țară a unor produse provenite din activități agricole și de exploatare forestieră din România. Senatorul PSD Șerban Nicolae a avut avut o poziție tranșantă, susținând interdicția, în timp ce senatorul PNL Daniel Fenechiu a arătat că este pripit să se interzică exportul de lemn și de cereale.
Șerban Nicolae, inițiatorul proiectului, a explicat că la multe produse agroalimentare cantitățile existente raportate la consumul intern sunt deficitare iar semnalele privind defrișările ilegale sunt mai mult decât îngrijorătoare.
”Legat de cereale, ministrul agriculturii Oros nu a fost capabil să ne pronunțe datele cu privire la balanța pe produs în acest an și necesarul de consum pentru populație, și pentru zootehnie, și pentru industrie. În ceea ce privește interzicerea exportului de masă lemnoasă, a propus interzicerea scoaterii din țară a masei lemnoase pe regimul stabilit pentru contrabandă. Eu v-aș ruga să fiți de acord ca produsele de masă lemnoasă brute sau prelucrate primar, cum sunt buștenii, lemnul rotund, cheresteaua și lemnul de foc să fie considerate în categoria produselor pentru care putem interzice pe o perioadă de 10 ani scoaterea din țară”, a spus sentorul PSD, conform Radio România Actualități.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a ripostat, argumentând că nu este oportun ca, într-o țară europeană cu piață liberă, să impui interdicții la exportul de masă lemnoasă și cereale. El a spus că PNL nu va vota proiectul, care nu are în spate un studiu care să conțină date privind consumul din România.
În proiect se propune ca acei care încalcă dispozițiile prevăzute să fie pedepsiți cu închisoare de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Articolul precedentFREDONAM ȘI NOI CEVA?
Articolul următorDoi parlamentari PSD au reuşit să schimbe Legea educaţiei sexuale. “Doar cu acordul părinţilor”