E război și, în spatele liniei frontului, România e în prima linie. Este o situație de competența Armatei și a structurilor militare pentru care ordinul se executa nu se discută.
Sunt decizii importante care se iau dificil de explicat și imposibil de adus uneori la cunoștința publicului. Dar puterea în stat este un mix (că tot e un termen la modă, sâc!) între militari și politicieni. Context pe care nici unii, nici alții nu reușesc să-l înțeleagă, cu atât mai puțin să știe exact ce are de făcut fiecare. Un militar trebuie să pună în practică deciziile rapid, eficient și indiscutabil. Un politician trebuie să dezbată, să organizeze competiția de soluții și să convingă cetățenii că soluția câștigătoare este cea mai bună soluție. Parteneriatul dintre aceste două categorii ar putea funcționa dacă s-ar înțelege aceste principii de funcționare și ar exista acel minim respect pentru celălalt.
Din păcate, la noi decidenții nu că nu-și înțeleg partenerii de Coaliție, dar nu au reprezentarea corectă a ceea ce au ei de făcut.
Unanimitațile și deciziile în forță care le instituie nu conving pe nimeni. (Doar pe comentatorul Dumnezeu care emite sentințe de executare, nu evaluări sau prognoze!) Dimpotriva, efectul pervers este că atitudinile contestatare cresc ca vizibilitate și importanță, iar liderii politici încep să fie alimentați cu ceea ce subordonații cred că le pică bine, nu cu opinii fundamentate sau soluții serios cumpănite și modelate. Și politica devine un spectacol plictisitor  între tupeu, obrăznicie și tiranie, cu un public rupt de realitate adus să aplaude.
Pentru unii încă mai este timp să înțeleagă că cei care nu îndrăznesc să-l contrazică pe șef sunt cei care joacă rolul lui Brutus.
Iar întrebarea este în ce măsură s-a preocupat conducerea unui partid să-și instruiască demnitarii în privința codului de comportament în diplomație și în caz de confruntări armate. Pentru că, altfel, unii devin mari și reprezentativi, deși nu sunt, iar alții se ocupă de probleme atât de mărunte încât se împiedică de propria umbră!

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentBÂLCIUL DEȘERTĂCIUNILOR?
Articolul următorMiron Mitrea: Nicolae Ciucă ajunge unde l-a propus Klaus Iohannis în decembrie 2020