Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că sărăcia este generată de o corupţie mare care face imposibilă realizarea obiectivelor. El a participat, la Timişoara alături de reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, la un eveniment în care s-a discutat despre integritate şi practici anti-corupţie în sistemul de achiziţii publice.

”Este vorba deapre bune practici în domeniul integrităţii şi al practicilor anti-corupţie care trebuie să guverneze ceea ce facem în momentul de faţă, investiţii fără precedent în sistemul de sănătate. Ministerul Sănătăţii a demarat toate proiectele din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a repornit programele blocate în anul 2020-2021 de construcţie a noilor centre pentru persoanele cu arsuri, de asemenea alte proiecte importante care se referă la dotarea secţiilor de radioterapie au fost deja finalizate. Toate aceste lucruri însă nu se pot face cu responsabilitate, în folosul pacienţilor, al cetăţenilor în general decât dacă beneficiază de bune practici în domeniul achiziţiilor publice. Achiziţiile publice trebuie să se desfăşoare rapid, în limitele prevăzute de lege, însă acest lucru nu înseamnă să risipim banii publici, fie că sunt româneşti, guvernamentali, europeni sau de la Banca Mondială”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că astfel de sesiuni depregătire a managerilor şi a celor care se ocupă de achiziţiile publice în sănătate vor avea loc în toate regiunile ţării.

”Este doar prima sesiune pentru că vor urma alte câteva sesiuni, în fiecare dintre regiunile ţării, vom dezvolta un ghid de bune practici, chiar discutam ieri să încercăm să facem un soi de posibilă, o consultanţă în ceea ce priveşte achiziţiile publice.De ce este semnificativ acest eveniment? Pentru că avem un partener extraordinar de important, Departamentul de Justiţie al SUA, prin Biroul Federal de Investigaţii, experţii de la Departamentul de Justiţie au participat şi au fost co-organizatori ai acestui eveniment, la fel ca şi următoarele evenimente, vom semna un  protocol de colaborare în acest sens şi aş vrea să menţionez Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cadrul consultanţei pe care o realizează în cadrul programului de redresare şi rezilienţă, avem şi această componentă referitoare la integritate, la bunele practici anticorupţie. Şi bineînţeles, experţii Organizaţiei au participat şi ei vor participa în continuare la acest lucru”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că mai multe instituţii lucrează în domeniul combaterii corupţiei în sistemul de sănătate.

”A fost prima sesiune la care au fost prezentări din partea Departamentului de Justiţie şi această colaborare va continua şi pentru următoarele întâlniri. Să ştiţi că nu sunt doar colegii de la Departamentul de Justiţie, e vorba şi de instituţiile din România care au responsabilităţi directe, Agenţia Naţională de Integritate a fost prezentă aici, de asemenea Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice a fost aici, toate aceste instituţii lucrează împreună, adică nu vă închipuiţi acum că noi avem un parteneriat exclusiv cu Departamentul de Justiţie. Este vorba de o consultare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii are experţi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în sistemul de sănătate. Eu am spus un lucru astăzi şi cred că ar trebui să îl înţeleagă toată lumea: nu luptăm împotriva corupţiei de dragul luptei împotriva corupţiei. Corupţia generează subdezvoltare şi generează stagnare. Sărăcia este generată de o corupţie mare care face imposibilă realizarea obiectivelor pe care ni le propunem”, a mai spus Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că este important ca pacienţii din întreaga şară să aibă acces la servicii de sănătate.

”Adică vă dau un exemplu, ca să înţelegeţi: dacă cumpărăm un echipament cu un preţ de 5 ori mai mare decât este preţul acelui echipament real, atunci înseamnă că dotăm un singur spital în loc să dotăm cinci spitale. Este o chestiune foarte simplă, ne dorim ca pacienţii din toată ţara să aibă acces la servicii de sănătate.  Ca să aibă acces toţi, trebuie să folosim banii cât mai bine posibil. Nu e doar doar de un slogan, ci de o aplicabilitate practică a acestui lucru”, a mai spus Rafila.

Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA, a organizat la Timişoara primul eveniment despre integritate şi practici anti-corupţie în sistemul de achiziţii publice, care a fost deschis de către ministrul Alexandru Rafila. Evenimente similare vor avea loc în toate judeţele ţării.

Articolul precedentMarcel Ciolacu, întrevedere cu Maia Sandu, la București
Articolul următorMiron Mitrea, despre alegerile prezidențiale 2024: „Marcel Ciolacu, astăzi, e lider incontestabil, probabil va fi candidatul PSD”