Raed Arafat a dezvăluit câte paturi ATI are, de fapt, țara noastră, pregătite pentru bolnavii COVID-19. Potrivit comunicatului Grupului de Comunicare Strategică, ieri erau internate la ATI 823 de persoane infectate.
Raed Arafat explică de ce încă nu suntem într-o criză majoră, dar avem, totuși, alertă de grad ridicat în ceea ce-i privește pe bolnavii de COVID-19 care suferă complicații.
Secretarul de stat susține că în acest moment avem 1.200 de paturi de Terapie Intensivă, iar asta înseamnă că mai sunt doar 372 de locuri libere în secțiile ATI.
„Până acum, pentru cazurile COVID, noi avem anunțate peste 1,000 de paturi, aproximativ 1,200 de paturi de Terapie Intensivă COVID. Dar bineînțeles că acest număr poate fi crescut luând și din alte sectoare. Din discuțiile pe care le-am avut în ultimul timp, cel puțin în București, spitalele de urgență care nu sunt spitale COVID sau angajate să aibă un număr de paturi de Terapie Intensivă, va avea Spitalul Malaxa paturi de Terapie Intensivă, există unitățile mobile de Terapie Intensivă care sunt operaționale și, bineînțeles, mai avem proiecte în care să suplimentăm partea modulară și partea mobilă de Terapie Intensivă.”, a declarat Raed Arafat.
Paturi de Terapie Intensivă în Spitalele de Urgență
„Există inclusiv un proiect care a fost aprobat memorandumului din ultima ședință a Guvernului, prin Ministerul Fondurilor Europene, spitalele de o anumită categorie să poată să creeze module fixe lângă spitale, cum a făcut Brașov, cum este la Spitalul Elias, sau, bineînțeles, unități mobile care să fie amplasate lângă spitale pe o anumită perioadă după care stocate pentru anumite situații”, a mai spus Raed Arafat.
Crăciun adaptat pandemiei
Raed Arafat a vorbit și despre cum se vor desfășura sărbătorile de iarnă: „Despre sărbătorile de iarnă… Este încă o perioadă care va trebui să fie adaptată acestui virus. Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nicio problemă. Din păcate acest lucru va fi imposibil.
Va trebui să ne adaptăm modului în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranța că la anul vom putea să revenim la cât mai aproape de viață normală, cum o știam noi înaintea acestui virus”, a conchis Arafat.