Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat luni că, în urma raportului Consiliului de etica si management universitar, a retras acreditarea scolii doctorale de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București.

Aastfel, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” devine prima universitate din țară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor.
„În urma raportului Consiliului de etica si management universitar, am retras acreditarea Școlii doctorale de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București”, a declarat Monica Anisie.
Nimeni nu verifica tezele pentru plagiat
„Prima constatare a Corpului de Control a fost că la nivelul Academiei de Poliției s-au luat doar unele decizii pur formale privind verificarea existenței plagiatului în cazul tezelor de doctorat din perioada 2011-2018, respectiv a tezelor de doctorat ale personalului cu funcții de conducere. Activitatea de verificare a tezelor de doctorat nu s-a făcut în mod constant, ci numai atunci când se solicitau informări asupra stadiului de către conducerea MAI La nivelul Academiei de Poliție au fost desfășurate unele activități punctuale pentru verificarea tezelor de doctorat, prin programul de detectare a similitudinilor, însă nu au fost desfășurate și alte activități procedurale obligatorii”, informa purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Între constatările Corpului de Control se numără:
– Din numărul total de 333 de teze de doctorat, 71 au fost verificate în perioada 2017-2018, conform procedurilor legale înainte de susținerea publică a tezelor, iar din celelalte 262 de teze din perioada 2011-2016 au fost verificate doar 82.
– Pentru 61 din cele 82 de teze verificate, au fost constatate depășiri ale coeficienților de similitudine admiși, respectiv coeficientul care se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente și coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depășesc 25 de cuvinte.
– Deși au fost emise 61 de rapoarte, la Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei de Poliție au fost trimise doar 58.
– De remarcat este și faptul că în cazul celor 82 de teze verificate: 10 erau de fapt sub formă de rezumat, 14 au fost verificate doar parțial din cauza limitei maxime setate pentru mărimea unui document care poate fi verificat prin programul anti-plagiat, iar în cazul a 7 teze au fost generate rapoarte de similitudini și în anul 2016.
– Au fost identificate inclusiv situații când anumite teze de doctorat au fost verificate în perioade de timp distincte, cu rezultate diferite.
Comisia de Etică și Deontologie Universitară prin regulamentele adoptate de Senatul Academiei și-a fixat perioade de timp foarte mari pentru finalizarea verificării unei sesizări, respectiv 18 luni. Ulterior, pe perioada verificărilor Corpului de control al ministrului, Comisia a modificat perioada, reducând-o la 45 de zile, mai arată sursa citată.
„Aceeași Comisie a introdus obligativitatea prezenței unui student în cadrul subcomisiilor de analiză a sesizărilor, aspect care nu este cerut de lege și care îngreunează procesul de verificare a tezelor de doctorat, în condițiile în care studenții au perioade de vacanță, de studiu, de practică și nu pot participa în mod permanent la lucrările subcomisiei. Evident, în absența studentului, subcomisia nu se putea întruni”, a mai explicat Monica Dajbog.
O altă constatare a echipei Corpului de Control este că 4 ofițeri din conducerea Academiei de Poliție nu și-au depus propriile teze de doctorat la Comisia de Etică în scopul verificării prin softul anti-plagiat, așa cum se decisese prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Academiei din 21 martie.
„Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a dispus informarea Ministerului Educației Naționale care are organele abilitate pentru verificarea respectării prevederilor legale în materie de standarde de calitate și etică profesională, precum și sesizarea Consiliului de Etică și Management Universitar care are în competență cercetarea litigiilor de etică universitară și poate dispune cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de Etică și Deontologie Universitară. Așa cum știți în conformitate cu principiul autonomiei universitare, MAI nu poate dispune o cercetare disciplinară în acest caz”, a mai explicat sursa citată.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a trimis Corpul de Control în luna aprilie la Academia de Poliție pentru a fi verificat modul în care la nivelul instituției a fost organizat și s-a desfășurat procesul de verificare a tezelor de doctorat din perioada 2011 – 2018.
Carmen Dan a cerut, în 2019, această verificare după ce s-a constatat o întârziere în încheierea analizei Academiei de Poliție referitoare la tezele de doctorat.

Articolul precedentRaed Arafat spune adevărul despre câte paturi ATI avem pentru bolnavii COVID-19
Articolul următorBrașovul a primit alarma Ro-alert. E nenorocire, iar președintele filialei PSD arată vinovăția guvernului