PSD pune la dispoziţia guvernului şi a preşedintelui Klaus Iohannis un pachet de măsuri de relansare economică, menite să deblocheze şi să stimuleze economia, precum şi să reducă presiunea fiscală.

“Programul “Repornim România” conţine un pachet de 28 de măsuri care poate fi finanţat 50 la sută din fonduri interne şi 50 la sută din fonduri europene şi care va costa mai puţin de 8 la sută din PIB,” a precizat duminică Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, in prezentarea transmisa în direct pe Facebook. “Sunt măsuri pe termen scurt şi mediu. Sunt măsuri şoc de susţinere economică pentru protejarea veniturilor românilor, pentru familiile vulnerabile şi mediul de afaceri.

Sunt măsuri pe care le-am discutat cu sindicatele, patronatele, oamenii de afaceri şi celelalte partide politice.”

Printre măsurile propuse prin programul “Repornim România”, PSD solicită acordarea sumei de 2.250 de lei angajatorilor care reîncadrează persoanele concediate sau a celor repatriate în perioada stării de urgenţă, respectiv de 1.000 de lei pentru reîncadrarea celor ale căror contracte au fost suspendate. Stimulii de reinserţie se oferă pe o perioadă de 3 luni şi sunt condiţionaţi de păstrarea angajaţilor cel puţin 1 an de zile de la data încetării subvenţiei.

Pentru deblocarea economiei şi diminuarea blocajului financiar şi a creditului comercial, social-democraţii propun eşalonarea obligaţiilor financiare, pe o perioadă de 6 luni, pentru firmele aflate în dificultate financiară, fără penalităţi sau dobânzi. Prin intermediul băncilor cu capital de stat (CEC şi Eximbank), se propune acordarea unor linii de credit cu termen între 3 şi 10 ani şi dobândă cuprinsă între 0% şi 50% din IRCC afişat de Banca Naţională a României, destinate persoanelor fizice şi IMM-urilor.

PSD mai propune suspendarea, până la sfârsitul anului 2020, a plăţii impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi a taxelor locale, pentru trimestrul II al anului în curs, pentru toţi operatorii economici care şi-au încetat activitatea din cauza instituirii stării de urgenţă, cu condiţia menţinerii locurilor de muncă existente la data de 1 martie 2020.

“PSD are acest program şi îl dă la cheie preşedintelui Iohannis şi Guvernului său, care nu au fost în stare să facă nimic până acum,” a precizat Marcel Ciolacu. “Trebuie doar să implementeze acest program. Noi suntem pregătiţițşi cu oamenii noştri să îi sprijinim în implementare. Dacă acest guvern nu va face nimic, vom pregăti legi în Parlament pentru a proteja veniturile românilor şi a reporni economia.”

Articolul precedentCorneliu Ștefan cere sustinere ferma pentru firmele românești
Articolul următorPSD cere protejarea puterii de cumparare a populaţiei