Susţinerea familiilor cu venituri mici şi protejarea puterii de cumpărare a populaţiei sunt două din temele principale ale programului “Repornim România”, pe care PSD îl pune la dispoziţia guvernului liberal.

“Guvernul nu mai are bani la buget pentru pensii şi salarii, pentru că investitorii şi-au pierdut încrederea în economia românească,” avertiza duminica Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, în prezentarea celor 28 de măsuri economice propuse guvernului PNL. “Iohannis a început să vorbescă deja de austeritate, adică ne aşteaptă tăieri de pensii şi salarii.

Cei peste 1 milion de şomeri, oamenii de afaceri şi investitorii aşteptau măsuri care să le ofere o perspectivă de revenire la normalitate. Iohannis le-a livrat doar răfuieli politice.”

Avertizând că preţurile la energie şi gaze vor creşte, social-democraţii cer Guvernului să definească, până la 1 iulie 2020, consumatorii vulnerabili şi să elaboreze o schemă de ajutor pentru aceştia. PSD vrea ca fiecare familie cu venituri până în 1.500 de lei să primească o indemnizaţie de sprijin de 700 de lei lunar, vreme de 3 luni, iar cele cu venituri între 1.501 şi 2.000 de lei, o indemnizaţie de 300 de lei/lună. Sumele vor fi neimpozabile, vor fi acordate sub forma unor vouchere şi vor putea fi cheltuite doar pentru achiziţia de medicamente şi alimente.

PSD propune scutirea de impozit a medicilor de familie şi un ajutor nerambursabil de câte 150.000 de euro pentru înfiinţarea în fiecare judeţ a unor centre medicale de urgenţă, care să acopere o rază de maxim 30 km. PSD doreşte  suportarea prin bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a tuturor cheltuielile agenţilor economici cu materiale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, în limita unui plafon de 5% din cifra de afaceri anuală aferentă anului precedent. De asemenea, se solicită diminuarea plafonului de amânare a plăţii TVA în vamă la 100.000 de lei pentru importurile de medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID.

“Mai sunt doar câteva zile până la ridicarea stării de urgenţă, dar Iohannis şi Guvernul său nu au prezentat niciun plan de relansare economică,” avertiza Marcel Ciolacu. 

“Noi, în schimb, am întins o mână la dialog. Timp de două luni, am făcut nenumărate apeluri să punem pauză atacurilor politice si să găsim împreună, toţi cei implicaţi, cele mai bune soluţii pentru România.”

Articolul precedentPSD oferă guvernului un program de relansare economică
Articolul următorAlfred Simonis acuza ignoranța Guvernului în materie de drept constitutional