Ne-am innămolit. Și la propriu și la figurat. Guvernul se face că nu pleacă în concediu și lucrează pentru țară. De făcut, cei din arcul guvernamental trag din greu. Sunt alegeri interne și la PNL și la USRPLUS și trofeele cele mai grase vor decide câștigătorii. În afara de greutatea prăzii știe cineva sa spună ce vrea Ludovic Orban și nu vrea Florin Cîțu sau ce obiectiv are Florin Cîțu neimpărtășit de Ludovic Orban? 
Președintele, Klaus Iohannis, nu poate decât să constate, olimpian, că, Ghinion!, trofeele sunt  luate de la popor, dar furtul de la stat are rădăcini adânci în inconștientul colectiv. Motiv pentru care oamenii își văd liniștiți de viețile lor și nu simt că bunurile comune sunt și bunurile lor. Deci, nici urmă de revoltă. Nicio tentativă civică de a da peste mână lacomilor. 
O democrație este pe atât de funcțională pe cât are cetățeni care să o susțină, în măsura în care oamenii-și intră în rolul de cetățeni, își exersează comportamentele statusului de cetățeni. 
Când dai viață unui copil te numești mamă, dar ești mamă efectiv doar când ai grija de copil. Așa este și cu democrația. Democrația există efectiv doar pentru cei care înțeleg să acționeze și să reacționeaze ca cetățeni. În România, ne vărsăm amarul în fața televizorului sau pe Facebook, dar putini sunt cei care-și apară drepturile sau și le exercită.
Succesul PSD în contextul războiului fratricid declanșat la liberali și al unei USRPLUS în urma căruia nu rămân decât scandal și moloz se instalează natural. Mai mult decât atât, PSD reacționează eficient în plan parlamentar și în administrațiile locale la erorile și abuzurile arcului guvernamental. Dar dacă perioada de Opoziție va trece fără o împrospătare a bazei sociale, fără o activare a cetățeniei la baza partidului, o primenire a obiectivelor în contactul direct cu oamenii, PSD va avea soarta PNL de acum.. Comunitatea trebuie să se exprime și să și  găsească o baza de susținere în organizațiile partidelor și partidele sunt nevoite să și reconstruiască baza socială, inclusiv în structuri hibride care includ organizațiile online. Vremurile se schimba și schimbă oamenii și PSD are de ales între exercițiile de narcisism când trage cu ochiul la PNL și înțelegerea nevoii tot mai acute de implicare și activism social.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentDUPĂ EI POTOPUL?
Articolul următorIoana Mihăilă a tăiat nodul vaccinării