România are guvern. Un guvern cu puteri depline în limite constituționale, cu o susținere parlamentară impresionantă, 286 de voturi pentru. Un guvern de la care românii așteaptă responsabilitate și competență. Nu mai interesează pe nimeni că pe premier îl cheamă Ludovic Orban. Și nimeni nu e mai liniștit pentru că e un guvern liberal și nu e social-democrat. Ar trebui să nu-l intereseze nici pe președintele Klaus Iohannis. Și să sperăm că nu-l interesează.

Boala, moartea, sărăcia ne suflă în ceafă. Ne dau furnicături pe șira spinarii. Sperăm, dar s-ar putea… Am avut nevoie de acest tablou apocaliptic la orizont ca să  ieșim din logica  intereselor personale și a confruntărilor mărunte. Gâlceava politică a devenit de nesuportat pentru cetățean și politicienii au înțeles în cele din urmă starea de spirit a oamenilor. Speriați, panicați, nesiguri și mai ales îndoielnici.

Semnalul de unitate a fost dat de PSD, a fost dat de Parlament și șeful statului a arătat că înțelege cui datorează rezolvarea situației. Doar că nevoia de unitate nu se oprește cu învestirea Guvernului Orban. Este nevoie ca oamenii să înțeleagă și să respecte măsurile guvernamentale. Este nevoie ca autoritățile să aibă autoritate. Este nevoie de conducători care să fie credibili, să fie respectați, să fie urmați. Or, sunt aceiași oameni ca până mai ieri….

Coronavirusul a pătruns în politica românească. Surprinzator, fără efecte letale! Dimpotrivă. A avut efectul unei resuscitări reușite și l-a înviat pe Ludovic Orban și echipa sa. Desființat printr-o moțiune de cenzură devastatoare, Guvernul Orban a fost reinvestit în aceeași formulă cu tot cu programul vechi de guvernare, cu voturile  PSD, PMP, USR și UDMR, plus câteva voturi de la  PNL. După extragerea forțată a lui Florin Câțu, nimeni nu s-a mai obosit să facă măcar o anexă la Programul de guvernare referitoare la măsurile excepționale impuse de criza coronavirus. 

Acest Guvern Orban trebuie să aibă autoritate! Trebuie să se bucure de legitimitate în fața cetățenilor ca să reușească. Dacă președintele confundă autoritatea cu forța este nenorocire. Să sperăm că anunțata stare de urgență este văzută ca un mod de a aduce un plus de organizare, nu de conformism instantaneu. Orban trebuie să facă administrație, nu politică! Trebuie să unească și nu să ne dezbine! Nu poate reuși decât cu întreaga expertiză de care este capabilă întreaga clasă politică, funcționarii publici, experții independenți.

Guvernul Orban III este un guvern cerut de președintele Klaus Iohannis, trecut cu izoleta prin Parlament direct în brațele șefului statului. De această dată Constituția a fost neinterpretabilă și, indiferent de riscuri, președintele Klaus Iohannis nu s-a mai putut ține la distanță de Executiv. Toate cărțile au fost la președinte și soluția a venit de la președinte. Iar tendințele haotice, forțele centrifuge au fost strunite rapid către singura rezolvare posibilă în plină criză. Klaus Iohannis și Ludovic Orban au primit ceea ce au cerut, fără nici o rezervă.

Deznodământul nu a fost obținut cu ușurință. Au primit Puterea. Ce vor face cu ea?

Articolul precedentPresedintele PSD mesaj de ultima ora: “Au aruncat țara în haos, au pus în pericol sănătatea parinților și copiilor noștri”
Articolul următorVasile Dancu lanseaza ideea unei dezbateri privind iesirea Romaniei din UE?