Începând de ieri, Liviu Dragnea e ținut ilegal în Penitenciar. Un caz tipic de deținut politic. Judecătorul de la Tribunalul Municipiului București, Claudiu Corobană, s-a pus pe sine în afara legii.
A încălcat grav legea de organizare a justiție, de cel puțin trei ori.
Prima oară, când l-a rejudecat pe Liviu Dragnea, acesta având o condamnare definitivă și deja ispășită potrivit legii.
A doua oară când a invalidat soluția comisiei de liberare condiționată, condusă de un judecător cu rang superior.
A treia oară – poate cea mai gravă situație – a încălcat grav Codul de Procedură Penală, atunci când nu s-a recuzat pe motiv că a fost parte dintr-o acțiune îndreptată împotriva lui Liviu Dragnea, pe vremea când era președinte al Camerei Deputaților.
Luju.ro a dezvăluit documentul prin care acesta s-a pus deasupra legii.
Obligația de abținere e prevăzută în norma fundamentală a organizării magistraturii. Își riscă sancțiuni.
Inspecția judiciară trebuie să-i deschidă un dosar de cercetare disciplinară.
Merită să vă sacrificați profesia, domnule judecător?
Pentru a înțelege mai clar cum judecătorul de la Tribunalul Municipiului București l-a condamnat pe Dragnea ilegal a doua oară, cititorii trebuie să înțeleagă cum funcționează justiția și cum se abuzează de independența magistraților.
Claudiu Corobană este un magistrat inferior celui din Comisia de liberare condiționată, cu rang de Curte de Apel.
Comisia de liberare a decis că sunt îndeplinite toate prevederile legale pentru ca Liviu Dragnea să fie scos din închisoare.
E ilegal ca un condamnat să fie judecat pe aceeași cauză
Călcând legea, Corobană îl mai ține ilegal trei luni în penitenciar, rejudecându-l și nefolosind obligația de abținere. Nu poți judeca pe Dinamo dacă te-au văzut câinii roșii în galeria Stelei. E o condiție de imparțialitate.
Sigur că “în civilii” societății cu răspundere limitată aplaudă execuția. Doar că domnul judecător nu e însărcinat cu rolul de călău, ci de judecător.
Recuzarea lui Răduinea sau de ce e nevoie de o Lege a Răspunderii Magistraților?
Liviu Dragnea a solicitat strămutarea unuia din procesele sale privind eliberarea condiționată apreciind că judecătorii Tribunalului Bucureşti nu pot fi drepţi cu el, după ce au criticat modificarea legilor Justiţiei pe care a inițiat-o. În aceste condiții, a cerut judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să-i strămute unul dintre dosare la o altă instanţă.
S-a întâmplat un fapt neobișnuit. Judecătorul de la Curtea de Apel București, Benone Alin Răduinea, s-a recuzat din proces pe motiv de imparțialitate. Cauza s-a amânat.
Urmează ca în 14 iunie să se rejudece cererea de strămutare. Curtea de Apel București este o instanță superioară. În cazul unei soluții de acceptare a cererii de recuzare, soluția lui Corobană va fi desfințată.
În același timp, Liviu Dragnea zace în pușcărie.
Lucian Netejoru n-are de ce să se abțină
Inspecția judiciară, condusă de Lucian Netejoru, trebuie să deschidă de urgență un dosar magistraților care se situează deasupra legii de organizare și de funcționare a justiției.
Acuzatorii lui Liviu Dragnea, care susțineau cu tămbălău de stradă și cu plăcuțe în dinți că președintele Camerei Deputaților atentează la independența justiției, se bucură acum de rămânerea sa ilegală după gratii.
Judecătorii #rezist exultă.
Mai trebuie alte cauze să apară pentru ca Parlamentul să promoveze o lege a răspunderii magistraților? Orice om politic trebuie să se teamă că un nou caz Liviu Dragnea poate apărea oricând.
Oare cine ține în lesă magistrații?
Cui îi e frică de eliberarea lui Liviu Dragnea?
Vedeți de ce s-a dat lupta pentru desființarea SIIJ?
Au multinaționalele cheile justiției românești prin intermediul ambasadelor?
A primit ordin Iohannis de la Bruxelles să-l țină în continuare pe Dragnea la bulău?
Nefiind un profesionist al dreptului, nu mă aștept la răspunsuri, decât la intrarea în rol a Inspecției Judiciare.