O realitate virtuala are calitatea de a face impresie. E o reprezentare despre realitate și care, propusă, începe să se substituie realității efective.
Epidemia a aruncat omul în era digitalizării forțate și ne obligă pe toți să funcționăm după alte reguli. Înainte, dacă aveai un proiect, făceai o diagnoza și evaluai șansele de implementare. Astăzi realitatea efectivă este departe. Te apropii de ea doar avansând proiecte, propunând intervenții, alternative și văzând ceea ce urmează sa se întâmple..
Congresul PSD nu a arătat publicului larg situația din interiorul PSD. A fost un spectacol de sunet, jocuri de lumini și culoare și poza de la vârf. Singurul element relevant e ca după victorie, și la indemnul doamnei Firea, lumea s a grăbit fiecare către familia lui. O atitudine ciudata de datorie împlinită de nevoie în locul victoriei mult trudita și puternic mobilizatoare, în măsura sa ți dea adrenalină pentru încă o tură de stadion chiar atunci când epuizezi toate rezervele de energie.
Ceea ce s a mai putut vedea la Congresul PSD a fost ce vor cei de la vârf să facă cu partidul. Dacă Marcel Ciolacu propune o reconstrucție pe termen mediu și lung, căci nu poți sparge nucleele dure de respingere, cum sunt corporatiștii și diaspora, în prag de campanii și revenind la guvernare, alții au alte planuri, mai apropiate de profilul psihologic al PSD transformat strict în vehicul de cucerire a Puterii. Coeziunea PSD cea mai puternica se obține în perspectiva imediata a accederii la putere, iar Sorin Grindeanu a fluturat perspectiva trimiterii lui Ludovic Orban în șomaj, intr un interval foarte scurt.
Cea mai precisă și în acord cu propunerile moțiunii câștigătoare de rupturâ decisiva cu trecutul este propunerea de schimbare de sex venita de la Gabriela Firea. PSD, personificat de Maria, ar fi și un produs 100% al stângii moderne, europene. 
Dincolo de mozaicul de interese persistent, chiar și pe fondul muzical comun și, mai ales, extrem de dinamic, Congresul PSD, ca for suprem de decizie în partid începe abia în 23 august. O zi a întoarcerii armelor. Împotriva cui și pentru cine?

Articolul precedentCodrin Ştefănescu: Congresul e o glumă macabră
Articolul următorDragnea punea Guvernul Dăncilă la cale cu Vasile Dancu