Bugetul este gata, dar Guvernul Ciucă este neclar. S-a consemnat prima demisie și mai sunt și alte contestări. Premierul este neindurator, dar este discutabil dacă este armata sa sau alții s-au ocupat cu recrutarea. Ceea ce nu se știe exact este suportul politic real de care se bucură Guvernul Ciucă. Există multe subiecte în divergență și un angajament doar parțial al principalelor partide, PSD și PNL, rămase cu președinții în afara guvernării. Parca unul a fost prea bun și celălalt prea slab ca să intre într-un guvern de urgență. Mai ales dinspre PSD s-au exprimat rezerve serioase.
Iar cel mai problematic aspect este intervenția președintelui, Klaus Iohannis, în problemele guvernării. Rolul de autoritate supremă în guvernare pare acceptat fără comentarii din partea PNL, dar inacceptabil pentru PSD, cel puțin potrivit declarațiilor de până acum. În PSD domină ostilitatea față de Klaus Iohannis si interferențele prezidențiale în treburile guvernamentale nu sunt privite cu ochi buni. E iritare sau doar neîncredere? Dificil de răspuns, dar în mod evident tandemul liberalo-social-democrat nu produce entuziasm din partea niciunei părți. Există interese care-i obligă la conviețuire, dar nu se vede prietenie și nici cooperare. Apoi exista și un dezechilibru major în favoarea PSD care are miniștri dintre personalitățile politice credibile, în raport cu un PNL rămas doar cu Lucian Bode ca notabilitate.
În același timp, frustrarea catapultarii de la guvernare fierbe în tabăra USR. Dacian Cioloș nu  a dat niciun moment de respiro oamenilor, care sa mai împrospăteze atmosfera. Și, în ciuda nemulțumirii, oamenii s-au saturat de politică, de scandal, de răfuieli personale. Sunt probabil cele mai așteptate sărbători de cei care au prins guvernarea. S-au epuizat rezervele de ură, e nevoie de un respiro și de fapte, de acțiuni, în loc de vorbe. Nimeni nu vrea sa piardă nimic din ce a prins cu greu, motiv pentru care lipsesc poziționările ferme, intervențiile hotărâte sau deciziile curajoase. Preferă să se menajeze reciproc și să urmărească atent evoluțiile. Și să amâne iar și iar, câte o zi, două, deciziile problematice, cum ar fi certificatul verde. Și, desi președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, liderii PSD și PNL nu dau niciun semn ca ar lăsa la voia parlamentarilor subiectele greu de tranșat ale guvernării. Dezbaterea parlamentară autentică are avantajul de a cunoaște mai bine starea de spirit a populației, de a inventariat corect argumentele și contra-argumentele și, mai ales, de a face acceptabil deznodământul stabilit prin vot și care nu mai poate fi pus pe seama unui personaj sau a altuia. Ori tocmai reinventarea Parlamentului și a dezbaterii politice au șanse de a readuce stabilitatea și autoritatea. Dacă situația lui Florin Cîțu este incertă și lovitura de la Curtea Constituțională doar amânată până în februarie, cât sa mai prindă cheag și buget Nicolae Ciucă, la PSD situația este diametral opusă. Pentru că social democrații pierd un val nesperat de simpatie publică, de a ieși în piață, de a dezbate în văzul public și de a-i lăsa pe oameni să discearnă și să tranșeze. Doar în armata decizia se execută, nu se discută. În democrație se impune să se discute serios înainte de a se executa o data și bine. Acum, depinde și ce vrem. Democrație sau militărie? Dar, chiar și în armata nu există general bun fără încredere în soldații săi. Și doar suntem un popor de soldați, cum ne-a anunțat Vasile Dâncu!

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMinistrul Finanțelor, despre majorări: Nici dacă am vrea, nu putem mai mult, Comisia Europeană verifică totul
Articolul următorMiron Mitrea, despre tema săptămânii legată de PENSII: „Creșterea de 40% este mult prea mult pentru bugetul României”