Marcel Ciolacu este un politician non-conflictual. Cu o abilitate excepțională de a-și proteja partidul de greșelile unor membri. Scandaluri de răsunet, cum ar fi cel al azilelor sau gențile pline cu bani pentru realizarea unor lucrări publice, trec cu consecințe minime pentru social-democrați. Liderii sunt trecători, o spune adesea, PSD rămâne cel mai bun, nu o spune niciodată, dar o demonstrează. Ceea ce îl ajută cel mai mult este absența trufiei, capacitatea de a rămâne asemenea celor mulți, de a explica și de a-i privi pe oameni în ochi, nu de la înălțimea funcției. Are abilitatea de a-l exciza pe Dumitru Buzatu din corpul partidului fără să arunce piatra. Nu încearcă în niciun fel să capitalizeze politic decizia. Are neutralitatea unui antrenor-căpitan care doar face ce e bine pentru echipă, nu-i apară, dar nici nu vrea sa le înrăutățească situația celor care părăsesc barcă. Cuvintele lui Marcel Ciolacu în momentele de maximă tensiune sunt omenești, sunt sentimente eliberate și nu vorbe de duh care să taie în carne vie. Într-o societate agreată clipă de clipă, într-un climat dominat de agresivitate, de violență fizică sau simbolică, non-conflictualitatea liderului social democrat este ca un pansament pe rană. Oamenii simt că premierul nu înrăutățește situațiile, nu pune sare pe rană, nu le învârte cuțitul tragediilor care apar la tot pasul în tăietură. Liniștește și-și asumă. Și de aceea are un electorat al lui care apreciază că face ceva după ce recunoaște franc că nu există soluții minune. Nu-l duce cu zăhărelul, nu promite luna de pe cer, muncește și doar dâ asigurări că e acolo și face tot ce poate.
Dar orice calitate are și un revers. Liderul modest este facil de dat la o parte de către cel ofertant atunci când arată că poate ceea ce se așteaptă de la el. Veniți de prin cancelariile străine, Laura Codruța Kovesi, dar mai ales Mircea Geoană, se profilează ca astfel de concurenți. Le-a găsit Marcel Ciolacu cheia acestora? Răspunsul pare afirmativ.
Premierul Marcel Ciolacu îl înfruntă pe Camcelatul Karl Mehammer, negociază dur cu OMV și blochează accesul ofițerilor austrieci la NATO. Scena austriacă este terenul de luptă pe care premierul României va fi combativ, neîndurător și va puncta decisiv în cele din urmă. Nu este doar războiul României! Dar este masa la care se joacă și interesele României. Până la roade, românii se mulțumesc să vadă un porumbel acasă și o vulpe afară. Fii blând ca porumbelul și viclean ca vulpea este un îndemn creștin deloc străin liderului PSD. Un social democrat atipic care-si face cruce înainte să treacă la treabă. Aviz mahomedanilor?
Sursa: Realitatea Din PSD