PSD nu are de ce să se îngrijoreze de creșterea AUR. Chiar dacă electoratele celor două formațiuni au o zonă de intersecție, AUR ocupă segmentul electoral părăsit de social-democrați pentru a-și câștigă onorabilitatea europeană. AUR a venit cu platforma suveranist- naționalistă a fostului președinte, Liviu Dragnea, orientare ideologică părăsită de Marcel Ciolacu. Președintele actual al PSD a impus o linie ideologică pragmatică, din care au fost excluse din start nuanțele stridente, indiferent de orientare. PSD caută soluții, este un partid cu vocație națională, dar foarte grijuliu cu sensibilitățile europene.
Creșterea AUR nu face decât să-l pună la adăpost de vechii adversari reali sau închipuiți , PNL, Klaus Iohannis și chiar USR. Reali sau închipuiți pentru că mare parte din succesul celor 3 adversari enumerați a fost doar o abilă manevră electorală de a cultiva ura față de PSD și a o folosi în propriul interes. Demontarea falselor etichete a dus la o răsturnare spectaculoasa de situație: PSD a întrat la guvernare, iar USR a sunat a gol și ipocrizie.
În altă ordine de idei, PSD are suficientă experiență și nu mai tresare la urcușuri și coborâșuri. S-a învățat cu capriciile ondulatorii ale politicii și știe că laptele care se umflă dă în foc. E firesc să ai o mai largă susținere când împărți binele și răul doar din vorbe decât atunci când ai pâinea și cuțitul. Mai ales că și-a testat reziliența pe termen lung și și-a măsurat stabilitatea internă.
Un singur element ar trebui să preocupe PSD din punct de vedere electoral. Are suficienți lideri, dar toți vor să se afirme personal și la umbra lor nu cresc mlădițe noi. Iar dezinteresul și dezamăgirea au atins o majoritate tăcută, dominantă și anesteziată. Pentru cât timp? Până când? Succesul PSD este garantat în puținul electorat rămas activ. Dar dacă dramatismul evoluțiilor din 2022 ii va trezi din hibernare pe cei care nu știu sau nu votează?
Sursa: Realitatea Din PSD