Ultimul sondaj CURS evidenţiază o apropiere a PSD de PNL, pe fondul administrării defectuase a crizei COVID-19 de către guvernul Orban. Însuşi preşedintele Iohannis, cel ce şi-a asumat conducerea comandamentului de criză a pierdut câteva procente din încredere, dar rămâne tot pe primul loc, în topul personalităţilor politice. 

Dacă în ianuarie-februarie cei de la PNL aveau 38%, în aprilie liberalii au scăzut spre 34%, iar mai au ajuns la cota 32. De partea cealaltă, PSD avea 27% în ianuarie februarie, în timp ce în aprilie a urcat la 29% pentru ca în mai să stagneze.

În partea a II-a a clasamentului se remarcă un pluton foarte apropiat din punctul de vedere al procentelor pe care le-ar putea obține dacă acum ar avea loc alegerile locale. Pro România se menține în continuare pe o poziție bună și are perspective bune să urce, PMP se consolidează ca un partid care nu prea are cum să nu facă pragul electoral, UDMR își ia votul tradițional din partea comunității maghiare, iar surpriza vine din partea ALDE care revine.

În ce privește personalitățile politice – se remarcă o scădere a președintelui Klaus Iohannis pe fondul asumării directe a gestionării crizei coronavirus, dar și ușoară creștere în dreptul personalităților din opoziție.

În ce privește un eventual vot pentru alegerile locale, rezultatele sunt acestea:

PNL – 32%

PSD – 29

Alianța USR-PLUS – 13%

Pro România – 6%

ALDE – 5%

PMP – 5%

UDMR – 5%

Alții – 5%

Sondajul a fost realizat în perioada 4-14 mai pe un eșantion de 986 de respondenți prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview), cu o marjă de eroare de 3,1% și un nivel de încredere de 95%.

Interesantă este și consolidarea a două partide care deși se situează sub pragul electoral, Partidul Ecologist Român – PER și Partidul Puterii Umaniste social-liberal – PPUSL, pentru a III-a oară consecutiv sunt evidențializate:

Articolul precedentAmenințarea PSD cu demiterea ministrului Sănătății a funcționat: medcii își vor primi banii!
Articolul următorMarcel Ciolacu: Acest Parlament va va da jos, domnule Orban