Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, din partea USR Plus, înregistrează eșec după eșec în marele Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). După ce planul depus pe ultima sută de metri a fost respins, românii află acum că vor pierde, dacă se va aproba noul plan, 11 miliarde de euro.

 

Coaliția PNL-USR Plus s-au înțeles doar pe proiecte în valoare de 29 de miliarde de euro pentru finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Deși aveau la dispoziție peste 40 de miliarde de euro de la UE.

Ministrul Cristian Ghinea, numit și „ministrul zero” încă din primul său mandat din guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, pentru că nu a reușit să absoarbă fonduri europene, explică:

„Există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă, dar nu este nimic dramatic”. Ghinea consideră că aceste contre venite din partea UE sunt parte din negociere. 

Ministrul nu a considerat dramatic nici faptul că proiectul României, depus acum, la finalul lunii aprilie, a fost respins în Comisia UE. Ghinea a ținut secret acest eșec, iar când presa a aflat, liderul USR Plus vicepreședintele Dan Barna, a declarat într-un mod exagerat de optimist că „unele proiecte au fost aprobate”.

Respingerea dosarului de către UE a fost motivat, în mare parte, de faptul că proiectele propuse de Ghinea nu aduc reformă în țara noastră. În alte cuvinte, nu schimbă nimic și nu duc România spre o eră moderă și europeană.

România a obținut o „amânare” din partea UE și va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în 31 mai.

 

Mihai Tudose, vicepreședintele PSD, a avertizat românii că ministrul Ghinea va înregistra un mare eșec la Comisia Europeană în cazul PNRR. 

Imagine

„Spre informarea ”frăției groparilor” de la Palatul Victoria, guvernele celor patru mari economii din Zona Euro – Germania, Spania, Franța și Italia – își prezintă azi planurile naționale de redresare, simultan, într-un gest simbolic de voință comună de acțiune. Iar Portugalia l-a depus pe al său de o săptămână. Mai mult, Franța a cerut Comisiei să aprobe în regim de urgență planurile naționale, pentru ca în iulie statele membre să poată accesa deja prefinanțarea de 13%.
Ăsta e ritmul european. De ce ei pot și noi nu? Fiindcă nu au un “luptător” ca Ghinea? Fiindcă “ei nu reprezintă un stat puternic care negociază”? (citatele sunt din Ghinea)
Sau poate fiindcă țările acelea au Guvern, s-au consultat cu toți partenerii sociali, cu toată clasa politică, nu vor să arunce cu banii după cai verzi?
Ai noștri prind avioane cu plasa de fluturi și dau vina pe opoziție…
Este Săptămâna Patimilor, urmează Săptămâna Luminată…. dar slabe speranțe să vedem ceva schimbări în ceea ce privește întunericul adânc de pe la guvern…”, a spus Mihai Tudose.

 

Articolul precedentRealitatea de lângă tine. Familia care locuiește într-o casă de 10 mp. Povestea Florinei, mamă singură cu 3 fetițe
Articolul următorIohannis a ajuns la vorba lui Firea. Ironii usturătoare. „E cool!”