În 2019, la  jurământul solemn al președintelui, Klaus Iohannis, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vorbea de un proiect de țară, fundamentat pe un consens politic. În 18 iunie 2022, ședința comună a Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova, de la Chișinău, marchează un punct de cotitură în istoria comună, dar și în  prefacerea Uniunii Europene. Europa secolului 21 este a cetățenilor europeni, nu a teritoriilor statelor naționale, nu a granițelor. Voința și acțiunea comune șterg granițele. Sunt determinante.
Președintele rus nu și-a încheiat conturile cu istoria secolului XIX și a găsit în lume suficienți lideri politici care să-i răspundă în limbajul vetust al rachetelor și tancurilor. România și Republica Moldova au mutat ingenios. O mutare pregătită de vizita oficială la Chișinău a liderului social democrat. Marcel Ciolacu a angajat România în susținerea parcursului european al Republicii Moldova și a stârnit la momentul respectiv furia socialiștilor moldoveni ai lui Igor Dodon. Acum, Marcel Ciolacu promite susținerea Socialiștilor europeni la votul decisiv din Consiliul European. Liderul social democrat se va întâlni cu premierii și comisarii europeni social-democrați la Bruxelles. 
Ce poate face Rusia și prietenii săi? Mai deschide un front pe care să-și arate fața hidoasă? Politic, este paralizată, după ce singură și-a dinamitat orice urmă de credibilitate.
PSD și Marcel Ciolacu au sărit din primul moment al ciocnirii armate din Ucraina în întâmpinarea Republicii Moldova, iar ropotele de aplauze cu care și-a încheiat președintele Camerei Deputaților discursul  din ședința comună sunt o confirmare a paternității proiectului. 
Nu doar România are un proiect de țară! Nu doar Republica Moldova are un proiect de țară! Românii au un proiect de țară europeană pe ambele maluri ale Prutului. 
Ar fi incorect ca Proiectul Chișinău să fie rupt de prezența la Kiev a presedintelui, Klaus Iohannis. Oricâte asperități și nevralgii sunt în relația social-democraților cu șeful statului, e vorba de un proiect comun de politică externă și de politici convergente. Decupajele fotografice sunt jocuri infantile și, cel mai probabil, Klaus Iohannis a însoțit Troica europeană în calitate de viitor secretar general al NATO. Dacă România găsește o formulă de reinventare a NATO în fața unei Europe hotărâte să taie nodul gordian și să-și creeze propria armată. România a făcut un joc ingenios care resetează ordinea politică internațională și chiar raportul de forțe pe frontul ucrainean. 
Dar resetează și raporturile de forțe pe plan intern. Maia Sandu este un prezidențiabil redutabil. Candidatura Laurei Codruța Kovesi e o poveste de adormit copiii. Nu poți să pleci din fruntea unei instituții europene înainte să o impui indubitabil și evident ca eficientă și necesară. Iar funcția în sine este poate chiar mai importantă decât cea de președinte al României. Iar la București, speranța lui Klaus Iohannis că ceea ce pare bătut în cuie va rămâne așa este deșartă în politică. Îți închizi jocul când devii ostaticul propriilor certitudini și  ai forță când îți lărgește aria de opțiuni. Așa este politica: succesul este al celor care nu se tem de rivali și au de unde alege. PSD promite decizii interesante și o competiție internă palpitantă. 
Iar Marcel Ciolacu este departe de a fi un bun vorbitor. Dar, atenție! Chiar face ce spune!

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentCozmin Gușă, scenariu exploziv pe scena politică – Rolul lui Dragnea și Dăncilă la prezidențialele din 2024
Articolul următorROMÂNIA,O GARA A SPERANȚELOR?