Democrația nu este o soluție miraculoasă la toate problemele cetățenilor. Nu este o formulă de organizare a cetățenilor care odata instituită le rezolva toate problemele. Nici pe departe! 
Democrația este cea mai buna soluție din toate relele posibile. Este plina de vicii, dar e singura modalitate prin care cei mulți, cei slabi, cei dezavanjati în ceea ce privește  resursele și influenta au șansa de a și schimba soarta. Nu este suficient doar sa fie instituita.
Democrația este un drept, nu o realitate efectivă. Ea vine cu un mecanism care le da posibilitatea celor slabi să lupte pentru ceea ce li se cuvine, să impună dreptatea, să și  ceară drepturile, sa facă agenda puternicilor zilei. Dacă nu o fac, democrația rămâne doar o șansă nesesizata. E o oportunitate pe care dacă nu o folosești o duci la fel de rău în democratie, precum în tiranie.
Când un comerciant te fura la cântar, există regimuri care pretind ca i se cuvine surplusul. În democratie, exista protecția consumatorului, dar dacă nu o sesizezi, dacă nu te bați pentru dreptul tău, paguba este aceeași cu cea dintr un regim abuziv.
In loc sa se bata pentru drepturile lor, românii s au plâns ca aceasta rețea de drepturi civile le a fost ocupata de George Soros. În realitate, nu avem exercițiul propriilor drepturi și ne am lăsați ocupați pentru ca nu am fost prezenți.
Astăzi, sindicatele nu mai sunt o forță pentru ca nu mai exista clasa muncitoare, iar salariații sunt împrăștiați în firme de mici dimensiuni, cât sa nu aibă forța de a mișca lucrurile. 
Asociațiile civice oferă și prilejul legitim de a selecta lideri politici, ca alternativă la  rudenie sau rețeaua de prieteni. 
Doar ca la noi activismul civic este echivalat cu protestul de stradă. Exista puține asociații care sa fie generate de nevoi  interne, sa fie rezultatul unor necesități spontan afirmate, cărora oamenii le au găsit o forma de organizare.
La noi impulsul de constituire a unor ONG-uri vine dinspre politic în loc sa oblige politicul la eficienta și ancorare în realitate. Suntem aici și pentru ca spațiul civic a fost ocupat de asociații cu obiective explicit politice, activate pe rețelele sociale, care sunt baza de organizare a USR Plus. Grupuri virtuale întrate în alerta în prag de alegeri, ca structuri flexibile, menite sa inducă stări de spirit decisive în campaniile electorale. Nu întâmplător, dinspre USR Plus  vine și un șuvoi de sesizări ale instantelor de judecată, menite sa paralizeze planuri urbanistice, proiecte de infrastructura, activitatea curenta a autorităților. Pentru ca asociațiile civice menite sa dea substanță democrației sunt cele care și propun sa  atingă efectiv obiectivul social: sa se instaleze un semafor în apropierea scolii, sa se directioneze din impozitul pe profit pentru repararea podului de acces în localitate, sa se instituie cazierul Infracțiunilor sexuale, în cazul persoanelor care lucrează cu copii. Dacă aceste obiective doar le agiți în prag de campanie electorala ca să decizi câștigătorul, ONG urile nu mai sunt fundament al democrației, ci dimpotrivă. Altfel spus, ne prăbușim în jocuri mărunte și jumătăți de măsură. Luptam pentru o Justiție independenta și rezultatul este ca îl arestam pe Dragnea, dar ii condamnam cu suspendare pe pedofili și facem diagnoza propriilor decizii doar din 4 în 4 ani.
Semnele îmbucurătoare există. Postarea lui Selly este un semnal ca tinerii încep sa meargă la miezul problemelor. Abia trecut în rândul persoanelor cu drept de vot, Selly trage un semnal de alarma în legătură cu sistemul de educație. Nu înainte de a se valida printr un rezultat salutar la bacalaureat. Ca un fost ministru sare tafnos și îl critica de foarte de sus – “mai, copii, puneți mana pe carte!” (ceea ce tocmai Selly demonstrase) arata câte interese au fost scuturate. Dacă vor vrea realmente sa schimbe lucrurile astfel de “puști” pot sa schimbe fata României. Dacă se organizează, dacă pun punctul pe i, dacă merg până la capăt în atingerea obiectivelor. Dacă nu și vând influența pe rețelele sociale și nu se lasă folosiți în proteste de stradă. Sunt foarte mulți de dacă, dar în aceasta săptămâna am văzut și foarte mulți de Selly!

Articolul precedentPIERDUȚI IN DESERTUL POLITICII?
Articolul următorSA MORI RĂNIT DIN DRAGOSTE DE VIATA?