România nu are în acest moment o majoritate care să administreze treburile țării. Guvernul Cîțu nu este decât o adunare de politicieni trimiși la Palatul Victoria fără să li se spună ce au de făcut și fără obiective comune. Contrazicerile, inconsecventele sunt rezultatul situației politice și nu cauze ale ineficienței. La două luni de la alegerile generale nu avem o echipă guvernamentală în fruntea țării.
Criza de autoritate cu care se confruntă puterea executivă a fost asumată explicit de premierul Florin Cîțu. Șeful Executivului a anunțat că va reforma ministerele prin forțarea constrângerilor bugetare, în condițiile în care miniștrii nu vin cu propunerile de reformă solicitate. Problema este că bugetul riscă sâ reformeze nu doar ministerele, ci Guvernul în integralitatea sa. Se întârzie nepermis de mult, din criză de susținere Respingerea proiectului de buget în Parlament înseamnă căderea Guvernului, iar disputele și nemultumirile declarate pe față conduc către un asemenea deznodământ. Desigur, există precedentul asumării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pe proiectul de buget, patentat de Guvernul Orban. Dar frica de a nu pierde avantajele Puterii nu va ține loc de majoritate parlamentară funcțională. Vine reforma Justiției. Situația e explozivă la salarii și pensii.
Remanierea ministrului Sănătății ar fi alimentat nevoia de autoritate a premierului și existau semne că USRPLUS nu va opune o rezistență prea mare. Florin Cîțu știe însă că îndată ce deschizi robinetul remanierilor urmează o inundație la câtă frustrare s-a acumulat.
Problemele sunt politice și, dacă Primul-ministru, Florin Cîțu, fuge de ele și se face mic, este de datoria președintelui PNL, Ludovic Orban, să reinstaureze ordinea în interiorul PNL și în relațiile PNL cu partenerii de guvernare. Contestările interne îl vulnerabilizează. Dat la o parte dintr o fudulie nesustenabilă a liberalilor, Ludovic Orban este expus din toate părțile.
Puterea înseamnă decizii și nu declarații. Cîțu, Orban sau Klaus Iohannis? Cine muta acum riscă enorm, dar dacă reușește va câștiga războiul, nu doar o bătălie.
Iar dacă nu ieșim din situația de pat, cum se spune la șah, nu e remiză, ci doar partida pe care o pierde toată lumea, mai ales românii.
Sursa: Realitatea Din PSD