Analistul politic consideră că cei de la Hamas au penetrat mult prea ușor securitatea israeliană. Miron Mitrea vine cu o ipoteză care trimite înapoi în timp către un alt conflict al israelienilor cu arabii, Războiul de Iom Kipur.

„Toată zarva politică din Israel s-a terminat, odată cu atacurile Hamas. Exact ca în 1970, la Războiul de Iom Kipur, atunci câns s-a format cabinetul de conducere a guvernului tot pe fondul unui conflict cu arabii. Ei au un mod aparte de a face politică. Se ceartă extrem de violent, dar dacă există o amenințare la adresa țării, atunci lumea se înțelege. M-am întâlnit cu oameni importanți din serviciile de informații și știam că sistemul lor se bazeazaă pe atacuri în avans. Atunci când au informații despre un presupus atac, ei lansează primii rachetele. Au fost situații în care premirul israelian din anii 70, Golda Meir s-a opus. Și azi au fost desecrtizate documente de atunci. A fost o discuție aprinsă între premier și cei din armată, care încercau s-o convingă să dea lovituri în avans, în Siria și Egipt, dar ea a refuzat, spunând că dacă va face așa ceva, nu se va bucura de sprijinul internațional. Așa că, a așteptat atacul Egiptului. SUA au spus atunci că, dacă Israelul ataca primul, nu îi ajutau. Partea palestiniană aplaudă atacul, de parca ar fi o sărbătoare, deși forțele care au atacat atunci au pierdut în fața Israelului. E o altă cultură acolo, iar astfel de atacuri îi ridică pe Hamas în ochii oamenilor. Aceste atacuri speră să ridice toată lumea musulmană. Israel s-a împăcat cu Emiratele Arabe, iar Arabaia Saudită s-a împăcat cu Iranul. Nu știm ce rachete au folosit acolo cei de la Hamas. Să nu comparăm armamentul Rusiei cu cele folosite de Hamas în Gaza. E foarte ciudat că nu au văzut nimic israelienii. Dacă ne uităm la imagini, toate acele violuri și bătăi taie toate negocierile. Au venit și au atacat civili, astea nu sunt întâmplătoare. Vor să blocheze dezghețul dintre Israel și statele arabe. Sunt mulți cetățeni ai altor state care au suferit acolo. Suntem într-un  moment prost. Nu cred că Iranul va ataca Ierusalimul. Atunci se va transforma în război mondial. Când intră Iranul în Israel, atunci vom fi toți în război și cred că sunt oameni care au gândit această treabă. Sunt aceleași fronturi de apărat. Toți prietenii mei din Israel au pe cineva care și-a pierdut un apropiat în conflicte, deci e greu sa treci peste astfel de momente. Unii oameni vor fi mereu cu mâna pe armă ca să se răzbune. Rușii cred că-s băgați acolo, lor le și convine. Dacă ești blocat în război, atunci bagă cât mai mulți în horă. Poate s-au pus de acord să rescrie ordinea mondială.

„S-ar putea ca Mosad și Șin Bet să fi știut deja de atacuri și nu s-a dorit ca Israelul să atace primul”

S-ar putea ca Mosad și Șin Bet să fi știut deja de atacuri. Poate că nu s-a dorit să se intervină, ori nu aveau informații suficient de ample și să fi preferat să nu atace ei primii pentru a beneficia de ajutorul internațional. Nu cred că nu știau nimic, ci că au crezut că amploarea era mai mică. Probabil că Iranul i-a ajutat foarte mult, pentru că atacul este unul bine coordonat și extrem de dur. Hamas au plecat la un război, iar pentru ei moartea în război e frumoasă, dar nu cred că acesta este scopul. Asta e manipulare. Singurul care ar beneficia este Iranul. Israel nu a plecat din Cisiordania și Gaza de bunăvoie, ci la presiunea internațională. Există posibilitatea ca Iranul să intre în luptă, dar mă îndoiesc. Nu cred că cei care au atacat le pasă de ceva. Celor care manevrează, da. Sunt state puternice în zonă care au tot felul de interese”, conchide Miron Mitrea.

Articolul precedentMarcel Ciolacu participă la reuniunea triaterală România – Bulgaria – Grecia
Articolul următorDezvăluiri incendiare la Culisele Statului Paralel: adevărul zdrobitor despre investițiile din Deltă. Partidele politice își ascut armele