In aceasta perioada dificila, sfatul psihologului este esential. Toti ne confruntam cu situatii noi si avem nevoie de sfatul acestuia pentru a ne adapta. In exclusivitate pentru Realitatea din PSD, psihologul Eveline Osnaga ne ofera cateva sfaturi pretioase!

Cum ne afectează din punct de vedere psihologic pandemia?

Ne poate afecta din punct de vedere clinic sau emoțional. Ne poate afecta clinic atunci când vorbim de depresii, care apar în contextul de pierdere al locului de muncă, pierderea vacanțelor pe care le-am plătit sau le-am programat, de certurile conjugale etc. De atacuri de panică care apar atunci când nu știm să selectăm informațiile pe care le primim și apare frica că nu o să scăpăm necontaminați sau alte gânduri similare. Tot din categoria clinică fac parte și anxietățile și fricile justificate sau nu, la care de cele mai multe ori nu găsim soluții și atunci clacăm. Dar ne poate afecta emoțional atunci când în familie apare un caz de contaminare, sau atunci când intervine izolarea de un membru al familiei care este internat și pe care nu-l putem vizita sau atunci când cineva apropiat moare din cazul virusului și nu putem fi prezenți la înmormântarea. Acum dacă nu suntem puși în fața faptului putem spune că oricum înmormântările nu sunt evenimente pe care dorim să le frecventăm însă dacă legătura este puternică dintre noi și persoana decedată lucrurile devin sensibile și mult mai dureroase. Atunci când probleme sunt de natură emoțională apar traumele și odată cu ele un lung proces de dureros care își găsește rezolvarea în cabinetul de psihoterapie.

Ce urmări poate avea izolarea asupra comportamentului uman?

Faptul că trebuie să stăm în casă nu este atât de grav, dacă luăm în calcul contextul, fiind în plină pandemie și dorindu-ne să nu ne contaminăm, cea mai bună alegere este să stăm în casă. Atunci când putem alege și suntem factor de decizie nu înseamnă că suntem privați de libertate, pentru că ne autoimpunem izolare pentru a ne proteja. Protejându-ne de pericol, intervin mecanismele de autoapărare care ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă. Problemele apar atunci când nu ne adaptăm la noul context și când devenim iresponsabili vis a vis de propria persoană și față de comunitate, sau atunci când nu facem față din punct de vedere psihologic și ajungem să experimentăm, angoase, anxietăți, depresii sau atacuri de panică. Un alt segment de populație afectat este reprezentat de cei care manifestă dependențe cum ar fi drogurile sau alcoolul, aceștia sunt mai irascibili, devin agresivi cu ușurință, iar izolarea devine greu de tolerat. Cu alte cuvinte putem vorbii de două crize, pe de o parte cea creată de pandemie care se manifestă în exterior și pe de altă parte putem vorbii de o criză interioară care se manifestă diferit în fiecare din noi. 

Ce putem face astfel încât să nu intrăm în depresie în perioada asta de izolare?

În principiu ideal ar fi să nu fim înconjurați de persoane toxice, să nu ne uităm la buletinele de știri mai mult de două ore zi, să ne organizăm cu cumpărături în așa fel încât să nu ne lipsească din casă lucrurile esențiale, să avem o dietă echilibrată, să facem sport, să comunicăm cu familia și cu prietenii și să avem în permanență activități de făcut fie ele în scop profesional sau de relaxare. Astea sunt în mare lucrurile de care ar trebui să ținem cont însă poate cel mai important lucru este să conștientizăm că totul în viață se bazează pe alegerile pe care le facem minut de minut. Dacă îmi propun să am un tonus bun și să fiu organizată atunci șansele sunt mari ca eu să încerc să mă țin de plan și chiar să fac progrese, dar dacă nu sesizez că decid să fiu iritată și veșnic nemulțumită atunci șansele ca eu să fiu productivă în ziua respectivă sunt minime. Cu alte cuvinte este o alegere personală dacă îmi hrănesc stările negative sau cele pozitive. Totul ține de atitudine.

Cum o să ne refacem după această perioadă?

Cred că o să ne refacem repede pentru că o să fim odihniți, o să fim motivați să ne revenim financiar și o să știm să apreciem altfel lucrurile după acest episod. Este evident că ne adaptăm mai repede când contextul ne este mai prietenos și fără restricții.

Avem de învățat ceva din experiența asta?

Dacă la nivel global am văzut primele rezultate prin scăderea indicilor de poluare, limpezirea apelor din mări și oceane cu siguranță vom observa în timp schimbări în fiecare din noi. Din orice lucru putem învăța dacă nu-l tratăm cu superficialitate. Frumos este că nu vom învăța aceleași lucruri, vom învăța fix ce avem nevoie.

Articolul precedentUltimă oră. Cum se înmormântează cei decedați în urma infectării cu coronavirus! Autopsia, exclusă!
Articolul următor“Culisele puterii”: Marcel Vela, declarat “repetentul săptămânii”