Campania electorală în plină epidemie vine cu avantajul de a face mai evidente ideile politice vehiculate. Lipsa jocului de sunet și lumini, a spectacolelor puse în scenă, a descinderiloe printre oameni mută accentul pe idei. Din păcate, la capitolul idei e secetă, mai ales în ceea ce privește proiectele și obiectivele de natură sâ întemeieze și să cimenteze alianțe și colaborări politice.
Frustrările și temerile generate de coronavirus vor determina un vot dominant negativ. Oamenii vor vota mai mult împotriva a ceva și mai ales împotriva cuiva, decât favorabil. Chiar și asa, după ce ii trimiți acasă pe cei care nu ți plac, cei care rămân pe scena trebuie să facă treaba și e nevoie de înțelegeri și colaborări. Ori exact în această privință apare dezastru
Ce proiecte comune au PNL și PMP? Cumva unirea Moldovei cu România?
Ce proiecte comune ar avea PNL cu USRPLUS? Bineînțeles, fără PSD, dar după asta ce urmează?
Ce ar face lăsați singuri PNL și PSD? Nu prea se întrevăd zone de intersecție. Sau liberalii și social democrații nu vor să vorbească despre ele.
Doar între PSD și USR descoperim o platformă comună , dar acest numitor comun vine din copierea de către USR a ofertei de stânga a colegilor lor. Tocmai din asumarea din ce în ce mai explicită a stângii progresiste de către USRPLUS vine blocajul în ceea ce privește oficializarea relației “în biserică”.
Deși arid terenul viitoarelor colaborări, va urma o perioada grea, cu mâsuri dificil de susținut public, cu nevoia de a lua masuri dure și a le impune. Teoretic, urmează 4 ani netulburați de alegeri, timp de construcție și de reformă. Dar reușita implică o susținere largă
sau suficientă , în condițiile în care toate partidele sunt frământate de grupulețe interne, de lupte intestine și susțineri ușor volatile.
E o campanie cu puncte, puncte, după ce va urma, iar realizarea majorității necesare nu prezintă garanții. Singura voință puternic afirmată este că va urma ceea ce este…
Sursa: Realitatea Din PSD