În condițiile crizei energetice, Azomureș și-a încetat activitatea. Acum, a decis să o reia parțial.

Compania Azomureş a anunţat, marţi, că a decis reluarea producţiei de îngrăşăminte şi produse pentru industrie, însă până la confirmarea de către Guvern a pachetului de subvenţii, va manifesta precauţie şi va lucra sub capacitatea normală de producţie.

„Azomureş începe repornirea unor instalaţii de pe platformă. De la începutul lunii mai se reia producţia de îngrăşăminte şi de produse pentru industrie”, se arată într-un comunicat de presă al companiei dat publicităţii marţi.

În poziţia companiei se precizează că au trecut deja 4 luni de la decizia de a opri temporar producţia de îngrăşăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilităţii pieţei gazelor naturale.

„În toată această perioadă, Azomureş împreună cu Fertilizers Europe au atras atenţia Uniunii Europene şi Guvernului României că şocul energetic ar putea duce la o criză a îngrăşămintelor şi a alimentelor. În special în contextul restricţiilor exporturilor ucrainene şi ruseşti prin Marea Neagră, experţii estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate şi acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrăşămintelor. La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a intervenit pentru a încerca să prevină această criză alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esenţiale pentru agricultură. Polonia (836 milioane EUR) şi Germania (20 miliarde EUR) au oferit deja pachete substanţiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrăşăminte”, se menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit Azomureş, Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei şi Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanţi ai industriei pentru a lansa un pachet de ajutor similar cu cele lansate în alte ţări europene.

Articolul precedentVictorie a lui Chesnoiu la Bruxelles: fermierii români pot primi până la 290.000 de euro
Articolul următorPremierul și președintele PSD au discutat cu președintele Ucrainei în a treia zi de Paști