Prin proiectul implementat de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și cu ajutorul medicului Adina Alberts, primii vârstnici care au nevoie de monitorizare medicală au fost conectați la medicina viitorului.
Este vorba despre niște aparate de mărimea unui ou, de tip Holter, care, după ce sunt lipite pe piept, monitorizează foarte multe funcții vitale: puls, respirații pe minut, profunzimea respirației, temperatura corpului, tensiune arterială și înregistrează în permanență un raport de tip EKG. Medicii din Centrul Multifuncțional Caraiman monitorizează aceste valori non-stop și au posibilitatea să intervină dacă parametrii transmiși indică o problemă urgentă sau pot descoperi boli ascunse, inclusiv COVID-19, a cărui simptom de debut este febra înaltă.
Primele aparate au fost deja montate de medicul Adina Alberts, care s-a oferit în mod voluntar să ajute la implementarea acestui program social. Unul dintre seniorii care au beneficiat de acest dispozitiv este renumitul compozitor Horia Moculescu, în vârstă de 83 de ani și care, din păcate, suferă de multe boli asociate.
Horia Moculescu a acceptat să intre în acest program, relatează dr. Alberts, pentru a da încredere altor vârstnici să accepte acest ajutor total gratuit. Acesta va purta aparatul timp de 2 zile, conform programului obișnuit de monitorizare, timp în care medicii pot întocmi un raport fidel al stării de sănătate al pacientului, iar apoi, o echipă medicală recuperează dispozitivul și îl oferă unui alt pacient din zona de risc.
Iată ce a povestit medicul:
„E o zicală care spune că arta îl ascunde pe artist. Și mi-am amintit de un artist desăvârșit, cum rar a avut țara noastră. Oare ce mai face Horia Moculescu, celebrul nostru compozitor? O fi bine?, m-am întrebat.
De la un simplu gând, am ajuns la ușa sa.
La cei 83 de ani ai săi, e la fel de verde și jovial cum îl știm toți, dintotdeauna. M-a primit în căminul său, nu înainte de a mă dezinfecta din cap până în picioare cu un spray pe care îl ține la intrare, special pentru fiica lui, Nidia, ca să o scape de vreun coronavirus lipit pe talpa pantofului sau pe te miri unde, când se întoarce de la cumpărături. Și foarte bine face!
Domnul Horia Moculescu m-a primit pentru că l-am rugat cu cerul și cu pământul să mă lase să-l ajut. Da! Sună ciudat, dar veți înțelege imediat.
V-am povestit despre Telemedicină și cât de mult poate schimba soarta românilor în această perioadă, cât de mult poate facilita comunicarea dintre medic și pacient. În acest sens, am pornit, alături de Primăria Sectorului 1, într-un proiect de monitorizare de la distanță a funcțiilor vitale printr-un aparat de ultimă generație, care se lipește pe pieptul pacientului. Informațiile sunt transmise în timp real către Centrul Multifuncțional Caraiman, unde medicii analizează parametrii vitali ai celui care poartă acest dispozitiv și pot interveni imediat dacă apare o tulburare majoră.
Aparatul de tip Holter monitorizează pulsul, tensiunea arterială, saturația sanguină în oxigen, temperatura corpului, numărul de respirații pe minut, activitatea cardiacă prin EKG.
L-am rugat pe domnul Horia Moculescu să poarte acest dispozitiv de Telemedicină, măcar pentru 48 de ore astfel încât noi, medicii, să îi putem face un raport medical complet.
„Dar, doamna doctor, sunt alții care au mai mare nevoie de el!”, mi-a spus domnul Moculescu, care deși are mai multe suferințe asociate, s-a gândit în primul rând la binele altora. Și atunci i-am povestit că am mers din ușă în ușă, dar oamenii s-au arătat reticenți, s-au speriat că aceste analize i-ar putea costa, deși le-am subliniat că este un program total GRATUIT sau… Pur și simplu nu îi găsesc ușor pe cei care aveau nevoie
Astfel, pentru dumneavoastră, cei care aveți nevoie, domnul Horia Moculescu a acceptat să se lase testat și, totodată, să mă ajute să găsesc seniori din Sectorul 1 care să beneficieze de acest program GRATUIT.
Despre domnul Moculescu vă mai spun doar atât: respectă cu strictețe autoizolarea, are reguli corecte de respectare a igienei și își petrece timpul în studioul său, unde compune, înregistrează și transmite o emisiune la Radio România Cultural. La fereastra sa, pe geamul dinspre strada principală, maestrul are lipite hârtii pe care scrie cu majuscule: „O SĂ FIE BINE!”
Rog pe toți cei care doresc să beneficieze de o astfel de monitorizare, GRATUITĂ, și care locuiesc pe raza Sectorului 1, să mă contacteze pe adresa de email:
[email protected]”, a povestit dr. Alberts.
Horia Moculescu (n. 18 martie 1937, Râmnicu-Vâlcea) este un pianist, interpret vocal, compozitor, mediator și creator de programe TV din România. Talent muzical precoce, învață autodidact acordeonul la vârsta de șase ani.
Urmează cursurile medii la Turda, la Liceul de Băieți (azi Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda), pe care le absolvă în anul 1954.
Din cauza originilor sociale “nesănătoase”, este împiedicat de regimul comunist să se înscrie la Conservator, așa că se înscrie la Facultatea de Mine din Petroșani. Aici se remarcă prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică ușoară la pian și la acordeon
Piesa lui de debut a fost „De-ai fi tu salcie la mal“.
A compus cca 500 melodii și a luat peste 200 premii.