Fostul prim ministru al României, Adrian Năstase, scrie pe blogul său că în ultimii o sută de ani, România și-a căutat mai mereu alianțe colective. În condițiile în care a “pus umărul” la aderarea noastră la NATO, Năstase susține că: “România are dreptul să-și definească și anumite interese proprii nu doar să se plieze automat pe liniile politice stabilite de SUA/NATO.”

Într-o analiză mai amplă, prezintă date despre cum SUA “au pedepsit” China, făcând schimburi comerciale de peste șase sute de miliarde de dolari cu SUA. El se referă și la relațiile vechi pe care țara noastră le-a avut cu Partidul Comunist Chinez, China solicitând URSS să nu invadeze și România după Cehoslovacia.  

“China a devenit principalul competitor pentru SUA. E ușor de înțeles. Nu știm ce se va întâmpla în 2030 sau în 2050 dar în ultimii ani puteam să folosim proiectele cu China pentru dezvoltarea României. Nu am reusit să beneficiem de simpatia pe care „Partidul Comunist Chinez” a avut-o pentru România, inclusiv după vizita mea din 2003, la Beijing, în condițiile epidemiei SARS din China. Alte țări au realizat, în acești ani, anumite proiecte, fiind în continuare membre ale NATO. Un exemplu este Ungaria. Dar și Croația. Altele au deschis linii aeriene până la Beijing. Am propus, ca premier, mai multe proiecte majore de infrastructură. Cred ca putem fi „mândri,” că după 2005, toate au fost blocate. În timpul ăsta, realizăm 10 km de autostradă pe an, asistăm cum cad podurile, acceptăm ca diverse ONG-uri să ne învețe că dacă lătrăm ideologic n-o să ne mai fie foame,” scrie Adrian Năstase.   

În concluzie, cred că e important să facem ce fac americanii și nu ce spun ei. Direct sau indirect. Și nu este vorba despre „propaganda chineză” ci despre interesele românești,” spune Năstase în articolul Perceptia pericolului si conceptiile de securitate in cadrul aliantelor militare. Cum tratam cu „Partidul Comunist Chinez”?

Articolul precedentPreședintele PSD dă termenu Guvernului și îl cheamă la treabă pe ministrul Energiei
Articolul următorCiolacu cere ca ministrul Popescu să vină cu soluții la criza energetică