Partidul nou înființat, Naţiune Oameni Împreună (NOI), și-a făcut primul congres. Au participat 250 de delegați. Viorica Dăncilă este noul președinte.

Pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului a fost ales cu unanimitate de voturi Francesco Şerban, consultant fiscal din Cluj-Napoca. Pentru funcţia de secretar general a fost aleasă Virginia Cornelia Baloş. Cei aproximativ 250 de delegaţi prezenţi la Congres şi-au ales şi cinci vicepreşedinţi: Bogdan Petrescu, fondator al partidului, Răzvan Gabriel Gogoţ, Iulia Elena Chirică, Iuliana Harasim şi Alexandra Bolocan. Figura centrală a fost Dăncilă, mai ales că a fost singura persoană cu notorietate. Dintre cele 251 de voturi valabile, 247 de delegaţi au votat „pentru” alegerea Vioricăi Dăncilă în fruntea partidului, însă au existat şi două voturi împotrivă şi alte două voturi au fost nule. În discursul său, Dăncilă a vorbit din prima de adversarii pe care îi va avea un partid, fie el şi cvasi-inexistent, dar ea nu va face „niciun pas înapoi, indiferent de atacurile sau dezinformările care vor urma”. Motivul revenirii: situaţia în care se află România şi nevoia de un lider care „să lupte pentru binele ţării,” potrivit jurnaliștilor prezenți la eveniment.

Structura de conducere a NOI este formată din opt persoane. Ierarhic, după Dăncilă urmează Francesco Ionel Șerban, consultant fiscal din Pitești care a devenit președinte executiv. Cei cinci vicepreședinți sunt Bogdan Petrescu (consultant IT, Cluj-Napoca), Răzvan Gabriel Gogoț (avocat, București), Iulia Elena Hirică (conferențiar Universitatea București), Iulia Harasim (cercetător chimist, București) și Alexandra Bolocan (medic și cadru didactic la Universitatea de Medicină ”Carol Davila”). Secretar general a fost aleasă Cornelia Baloș, economist și kinetoterapeut din Pitești.

La momentul înființării acestei formațiuni de către Tribunalul București, în octombrie 2021, precum și în primele apariții publice, NOI a mai fost reprezentat de Gabriel Florin Ghiță (cercetător științific și cadru didactic universitar, Pitești), Silvia Carmina Braia (economist, Pitești), Daniela Ionela Crasan (psiholog, Pitești) și Cătălin Spătaru (inginer, Brașov).

Președintele executiv Francesco Ionel Șerban explică prezența în număr mai mare a piteștenilor prin faptul că un grup de aici a avut ideea inițială de formare „a unui agregator de idei, a unui forum, apoi gândindu-ne la un partid”. Șerban susține că Dăncilă a fost contactată abia în februarie 2022, la câteva luni după sentința de înființare de la instanță, motivul fiind acela ca NOI a dorit să beneficieze de o persoană cu experiență politică.

 

Articolul precedentChesnoiu: exporturile de cereale nu vor înceta
Articolul următorFuncționarii italieni vor munci iarna la maximum 19 °C