Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, susține că pentru a fi viabili economic pe piaţa liberă europeană trebuie să dezvoltăm unități de procesare cu capacităţi mari, dar trebuie să ne păstrăm şi specificul naţional pentru unităţile de procesare mici, care produc şi realizează produse tradiţionale, potrivit Agerpres.

‘Pe de o parte trebuie să ne păstrăm specificul naţional pentru unităţile de procesare mici care produc şi realizează produse tradiţionale, produse pe scheme de calitate, tot ceea ce avem specific naţional, dar pe cealaltă parte când vorbim de comerţul de cereale şi posibilitatea de a exporta produse finite cu valoare adăugată. Acolo avem nevoie de unităţi de procesare de capacitate mare pentru că ştim că în industria alimentară rata de profitabilitate este una extrem de scăzută şi volumele de marfă procesată şi produse agroalimentare rezultate îţi pot aduce beneficii şi sustenabilitate în piaţă.’, a declarat Chesnoiu.

‘Este unul dintre motivele pentru care în Planul Naţional Strategic viitor a fost pusă ca o condiţie obligatorie şi ca o prioritate creşterea capacităţii de procesare şi alocarea unei sume importante pentru acest domeniu’, a spus Chesnoiu la o dezbatere pe teme agricole.

Ministrul Chesnoiu mai susține că și în anii răi agricoli, România a produs suficient pentru consumul național. “Se vorbeşte de securitatea alimentară şi securitatea României în context european şi context global. Din fericire putem spune că suntem o ţară cu o producţie constantă care chiar şi în cei mai răi ani aşa cum a fost spre exemplu anul 2020 din punct de vedere climateric România a reuşit să producă o cantitate de cereale şi de plante tehnice şi oleaginoase mult peste nevoie de consum intern, lucru care ne transformă în exportatori de materie primă. De cealaltă parte, se pune problema cum integrăm acest atu în procesare şi aducerea de valoare adăugată a produselor finite’, a spus el.

În opinia sa, România nu va înceta să fie un exportator de cereale într-o perioadă scurtă sau medie de timp, pentru că are o agricultură performantă în ceea ce priveşte producţia agricolă.

‘Nu cred ca vom înceta să fim exportatori de cereale într-o perioadă scurtă sau medie de timp şi asta pentru că avem o agricultură performantă în materie de producţie agricolă, avem fermieri care s-au dotat cu echipamente de ultimă generaţie, graţie fondurilor europene şi a subvenţiilor care vin să susţină activitatea agricolă şi practic pierderea lor de venit prin raportarea la condiţionalităţile impuse de reglementările europene, dar de cealaltă parte avem oportunitatea ca o parte din această producţie să o integrăm în procesarea materiei prime (…) Noi putem veni în sprijinul fermierilor cu stimuli şi cu stimularea procesării la nivel intern’, a adăugat şeful MADR, conform Agerpres.

Pe fondul creșterii prețurilor cerealelor pe piețele europene, prețurile la intern au crescut cu 40 %.

 

Articolul precedentLaurențiu Nistor(PSD) testează incognito eficiența serviciilor medicale hunedorene
Articolul următorViorica Dăncilă e noul președinte al noului partid NOI