Fostul președinte al României a declarat că era de așteptat ca o nouă tragedie să se producă în spitalele din România. Traian Băsescu a comentat și implicarea profesorului Adrian Streinu Cercel, ex-manager al spitalului Matei Balș

 

Traian Băsescu a comentat în spațiul public tragedia de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Fostul președinte nu consideră că incendiul care a ucis, în final, 7 pacienți, a fost un eveniment surprinzător. Din contră.

Prof. Streinu Cercel a declarat că Spitalul M. Balș a cumpărat pături pentru pacienți

„E greu să pui degetul pe o persoană. Ce s-a întâmplat la Balș era previzibil că se va întâmpla atâta timp cât nu se respectă normele. Acum câteva săptămâni, domnul Cercel ne spunea că deși nu au căldură, au cumpărat pături ca să le dea pacienților.

Cât timp nu vom descentraliza sistemul de sănătate, să fie autonom, să nu mai depindă de primării și guvern, medicii să fie angajați pe baza prestației, cât timp păstrăm sistemul sovietic, se vor întâmpla astfel de lucruri.”, a declarat Traian Băsescu.

Există suspiciuni că incendiul ar fi pornit fie de la o aerotermă, de la suprasolicitarea prizelor cu aceste aparate de generat căldură.

În ziua tragediei, vineri, primarul general Nicușor Dan a oferit declarații de presă în care a transmis că Termoenergetica l-a informat de faptul că la spitalul M. Balș a fost căldură. “Ca să fie foarte clar: Am discutat atât cu Termoenergetica cât și cu call center-ul din primărie care primește apelurile privind situația încălzirii și în ultima săptămână, inclusiv noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la Matei Balș și nici la blocurile din jur”, a spus primarul general, la începutul ședinței CGMB de vineri.

Noaptea trecută, la Spitalul Matei Balș, nu au fost probleme cu furnizarea agentului termic, în punctul termic temperatura pentru încălzire fiind de 43 grade, iar pentru apă caldă de 50 grade, a declarat pentru HotNews.ro, Adrian Gîtlan, director general adjunct la Termoenergetica, furnizorul de căldură. Acesta spune că la 43 de grade în calorifere, temperatura în saloane, în funcție de clădire, este undeva la 22-23 grade.

Tot vineri, în cadrul emisiunii Culisele statului paralel – prezentată de Anca Alexandrescu, la Realitatea Plus, moderatorul și invitații au explicat că cele 43 de grade la plecarea din punctul termic se traduc în maxim 17 grade în calorifere.  

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMarcel Ciolacu cere demisia ministrului sănătății
Articolul următorKoveși își cheamă procurorii la Parchetul European. Se reface brigada!