Indicele de Percepție a Corupției 2021 publicat astăzi de Transparency International arată că, în ciuda promisiunilor făcute și a angajamentelor față de oficialii de la Bruxelles și Washington, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupției, în ultimii 10 ani. România nu face excepție.
Indicele de Percepție a Corupției (IPC) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.
Percepția cu privire la corupția din sectorul public din România este neschimbată de zece ani.
Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) și Bulgaria (42 de puncte). Percepția asupra corupției din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci și prin comparație cu rezultatele din anul 2012, când țara noastră avea 44 de puncte din 100.

Raportul TI menționează că sistemul de achiziții electronice SICAP este extrem de corupt, din cauza lipsei de transparență și a informării cu bună știință a doar o parte dintre actori.

TI recomandă să se facă progrese rapide în transparența achizițiilor publice.

Articolul precedentAurelian Bădulescu (consilier general PSD) cere sindicaliștilor de la STB să reia lucrul
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Adrian Severin, prima reacție după războiul dintre Rusia și Ucraina. Cum se vede România