Datorită întârzierii depunerii la Parlament a proiectului de lege pentru starea de alertă, există cel puţin trei zile de libertate absolută. 

Întrebat ce se mai poate face în acest moment, astfel încât să nu existe zile neacoperite nici de starea de urgență, nici de starea de alertă, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a răspuns că tot ce se poate face „depășește cadrul constituțional”.

„Ce poate să facă Guvernul? Păi poate să facă un nou abuz, să emită o ordonanță de urgență în care să restrângă drepturi și libertăți, dacă are informații că situația sanitară este în continuare serioasă, gravă și se impun anumite restrângeri de drepturi și libertăți. Poate președintele Iohannis să prelungească starea de urgență cu câteva zile. Se pot găsi soluții, dar ele sunt, evident, în momentul de față, în afara unui cadru constituțional”, a răspuns Robert Cazanciuc.

Acesta a precizat că proiectul privind starea de alertă trimis de Guvern Parlamentului are chestiuni neclare.

„Din păcate nota de fundamentare a acestui act normativ nu conține un studiu care să arate foarte clar câți români au fost testați, câți români sunt infectați, care este previziunea epidemiologică pentru perioada următoare. Toate aceste lucruri, din păcate, nu se regăsesc. De aceea și amendamentele făcute de noi astăzi (marți, în Comisia Juridică – n.r.) au fost pentru situația în care în plan local pot fi lucruri care trebuie reglementate, care trebuie gestionate”, a mai spus Cazanciuc.

Articolul precedentNegrescu zice că europarlamentarii PSD nu erau de acord cu “paraşutarea lui Chris Terheş pe listă, nici cu ideile sale eurosceptice”
Articolul următorPSD a descoperit culmea incompetenţei guvernamentale: un act normativ, supus debaterii publice, după adoptare