Alina Mungiu PIPPIDI trage un serios semnal. Democația e în pericol, când există doar un partid și o singură sursă de putere în stat. 

Politoloaga se mai întreabă ce rost mai au alegerile dacă președintele și așa exclude un partid din orice schemă de guvernare.

”Cînd îl aud pe Klaus Iohannis folosindu-şi platforma prezidenţială, menită de Constituţie ca o instituţie a medierii, atacînd repetat un partid politic, îmi spun că deja s-a trecut pragul, a început o veritabilă destrămare a democraţiei româneşti, atîta cîtă mai e, la calitatea la care a ajuns, adică foarte proastă. De ce se ţin alegeri nu e clar, pentru că ai un preşedinte şef al forţelor armate şi de securitate care spune la toate orele că nu va permite PSD să guverneze, cum de fapt nu i-a permis din 2016. Alegerile au sens doar cînd există libertatea alegerii şi e garantat că acela care cîştigă chiar poate guverna”, comentează Mungiu.

Referindu-se la partidul care contestă establishment-ul, USR-PLUS, președintele Societății Academice din România consideră că rolul acestuia este să adune voturi de la cei nemulțumiți de celelalate partide și să le aducă înapoi la matcă.
Face o referire clară la PSD. 

“Partidul cu baza de masă cea mai largă e exclus dinainte şi să zică mersi dacă nu va fi desfiinţat, mai ales dacă zguduie barca cu moţiunea lor de cenzură”, conchide analista. 

În final, se adresează celor mulți: “Dragii mei, aveţi grijă să nu rămâneţi cu un singur partid care să controleze şi resursele materiale, şi pe cele ale justiţiei şi siguranţei naţionale, ca în Ungaria”, scrie Alina Mungiu Pippidi.

Articolul precedentIon Cristoiu are o logică simplă: de ce nimeni nu i s-a alăturat lui Eugen Teodorovici
Articolul următorDaniel Florea acuză Ministerul Justiției de imixtiune politică