Astăzi, în vechile obiceiuri creştine, femeile mergeau în cimitir să tămâieze crucile morţilor. 

Senatorul PSD Mihai Fifor a transmis un mesaj dureros în Joia Mare, amintind despre o tradiţie care nu mai poate fi respectată. 

“Tradiția spune că, în Joia Mare, sufletele celor dragi se întorc acasă… Pentru ei, se aprind focurile de Joimari. Se scot mese în curte, apă proaspătă din fântână și se aprinde primul foc în curte, înainte de răsăritul soarelui. Apoi, în tăcere, șiruri-șiruri de femei iertate purced către cimitir cu vasul de tămâiat și cu o legătură de boji în spinare, ca să facă lumină și căldură și la morminte. “Se cânta” femeile acolo, lângă crucile pictate și îi cheamă pe cei plecați dincolo, să revină acasă, pentru că vine Paștele….

Anul acesta ne plângem morți de dincolo de gardurile cimitirelor. E prea puțină “distanță socială” la căpătâiul celor dragi, plecați în lumea de dincolo, și plângerea lor n-aduce niciun beneficiu politic, niciun capital electoral…

Dumnezeu să vă odihnească în pace, dragii noștri bunici, părinți….! Nu sunteți singuri, nici anul acesta.”, a scris Mihai Fifor pe Facebook. 

Articolul precedentRaed Arafat: Distanţarea socială va fi de durată
Articolul următorPoliţia nu va mai aduce lumina de Paşti