Cu o vizită în SUA și o guvernare complicată de probleme structurale cărora le găsește cheia, Marcel Ciolacu încheie în forță anul 2023 și intră cu prima șansă în anul electoral. La jumătate de an după ce a preluat frâiele guvernării, președintele PSD își menține trendul ascendent. Premier și candidatul cu prima șansă la prezidențiale, Marcel Ciolacu este politicianul în ascensiune din triumviratul care conduce acum România. Nicolae Ciucă a fost deja la guvernare și este în umbra co-presedintelui Coaliției, în vreme ce Klaus Iohannis este puternic contestat la finalul celui de-al doilea mandat prezidențial.
Desigur, contează foarte mult rezultatele vizitei trans-atlantice, dar Marcel Ciolacu pare mai hotărât ca niciodată să țintească cea mai înaltă funcție în stat. Președintele PSD a fost invitatul jurnalistei Nicoleta Cone și al consultantului politic, Miron Mitrea, în emisiunea Culisele Puterii de la Realitatea Plus. Cu o atitudine lipsită complet de aroganță, premierul a invocat procedurile statutare și a atras atenția asupra ierarhiei obiectivelor politice personale: o guvernare reușită pe fond trece înaintea unei victorii prezidențiale. Marcel Ciolacu a explicat că vrea să-și încheie mandatul de premier cu conștiința împăcată că a făcut ceea ce trebuia pentru țară, motiv pentru care nu ia decizii la Palatul Victoria cu ochii la Palatul Cotroceni. Se recomandă drept o persoană lipsită de ambiții deșarte și autosuficiență, dar, dincolo de rezervele de bun simț, are opțiuni ferme și puncte de vedere bine conturate în ceea ce privește nevoile prezidențiale ale României. Mircea Geoană este un politician cu trucuri ieftine, din anii 90, în vreme ce fostul director al SRI, Eduard Hellvig, ar face competiția “mai dinamică”. Modest și moderat, Marcel Ciolacu surprinde și arată că îi place provocarea, ii place drumul abrupt și plin de obstacole, nu calea scurtă și comodă. Vrea să dezbatere, nu să țipe mai tare decât contracandidatul său. Vrea competiție, nu aranjamente. Pentru că nu a ascuns niciun moment buna colaborare cu președintele PNL, Nicolae Ciucă. Dimpotrivă! O consideră o mare reușită a democrației prin seriozitate și respectarea cuvântului dat.
Chiar și adversarii lui Marcel Ciolacu se văd nevoiți să accepte că are cele mai mari șanse să fie viitorul președinte al României. Dar în ciuda calculelor viitoare pe care și le face, prezentul va fi determinant. Va avea Marcel Ciolacu suficientă tracțiune încât ostilitatea populară față de Klaus Iohannis și hărmălaia liberală să nu-l tragă în jos până la final? De ziua națională, președintele, Klaus Iohannis, a lăudat guvernarea și este evident a cui stea strălucește acum și cine se agață de ea. Marcel Ciolacu a expus foarte clar diferența dintre PSD și PNL: în PSD este luptă pe viață și pe moarte pentru alegerea președintelui, dar, după ce își alege liderul, îl urmează disciplinat, în vreme ce în PNL se declanșează lupta după alegerea președintelui partidului, pe care toată lumea se străduiește să-l schimbe. Nu a vorbit deloc despre cât de diferit este domnia sa de Klaus Iohannis. A povestit cum muncește din greu, cum se consultă cu toată lumea, de la factorul de decizie extern la aparatul tehnic, dar….nimic despre cât de ocupat este actualul titular de la Palatul Cotroceni.
Sursa: Realitatea Din PSD