De data aceasta nu mai avem voie să ratăm reforma constituțională. Acesta este mesajul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, la momentul festiv de marcare a 30 de ani de la adoptarea Constituției. În ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, liderul social democrat a susținut modernizarea constituțională menită să elimine derapajele prezidențiale, să optimizeze separația și controlul reciproc al puterilor în stat, să prevină personalizarea instituțiilor și a raporturilor de putere. 
“Trebuie ca cei care vor lucra la reforma Constituției să se pronunțe dacă acest sistem – în care președinte este o struțo-cămilă între un președinte francez, de exemplu, și un monarh spaniol mai poate funcționa în România.
Rolul președintelui a fost gândit ca un producător de consens. Din păcate, a sfârșit de multe ori în a fi un producător de tensiune în societate. Nu de puține ori am văzut cum președintele și-a depășit rolul de mediator și a intervenit brutal peste celelalte puteri constituționale.
De altfel, relațiile dintre președinte și premier au balansat în ultimii 30 de ani între conflict și obediență. Am văzut că, atunci când majoritatea parlamentară a fost favorabilă președintelui, acesta a ajuns șeful de facto al Guvernului. Premierul a devenit o marionetă. În cealaltă extremă, a coabitării, președintele a fost mai degrabă izolat de către primul-ministru, care a preluat toată puterea executivă. Aceasta nu este normalitatea”, a alocat cel mai generos spațiu Marcel Ciolacu reformei instituției reprezentate acum de Klaus Iohannis. Dincolo de insiuficiențele sistemului constituțional românesc, președintele PSD vrea să introducă prevederi inspirate din practica europeană, cum ar fi Constituția Germaniei, care reglementează moțiunea de cenzură constructivă, potrivit căreia demiterea unui guvern se face concomitent cu alegerea succesorului. 
Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu, vrea să repună în rolul Constitutional Parlamentul și să se elimine abuzul de ordonanțe de urgenta din partea Guvernului. 
Liderul social democrat a atras atenția că proiectul reformei constituționale impune un dialog larg în societate,  iar propunerile trebuie să reflecte voința socială și nu a unui politician sau a unui grup politic.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentRomânia, pe primul loc în UE la evaziunea din TVA. Ce măsuri anunță ministrul Adrian Câciu
Articolul următorLEGILE PUTERII | Anunțul ministrului Agriculturii despre lovitura cruntă care îi îngroapă pe fermierii din România