Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit, luni seara, la emisiunea „Legile Puterii”, despre lovitura cruntă care îi îngroapă pe fermierii din România, dar și despre colosul industrial îngenuncheat de facturile uriașe.

 

„Am analizat cu atenție comunicatul primit de la Azomureș și încerc să extrag din el acele zone care vizează activitatea mea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în sensul în care trebuie să identificăm acele soluții viabile pentru fermierii din România. Din păcate, cealaltă componentă pe care cei de la Azomureș o identifică nu intră în competența Ministerului Agriculturii.

La nivel guvernamental, trebuie să intervenim și să încercăm să identificăm acele soluții care să facă posibilă repornirea și realuarea activității de către cei de la Azomureș, pentru că ceea ce ei au prezentat a fost faptul că exista o lipsă a gazului pe piața din România, disponibil de gaz pe care l-au solicitat către 17 furnizori.  Am primit un răspuns doar de la doi furnizori care le-au explicat ca eu le pot asigura doar jumătatea de cantități de gaz.

De cealaltă parte, vedem testul certificatelor verzi care, la nivel european, a explodat. Ne uităm la nivelul anului 2013, când erau 9 euro, acum au ajuns la 70 de euro și se preconizează că vor crește în continuare. Toate aceste efecte au condus la această decizie pe care conducerea unității de producție a îngrășămintor a luat-o.

Acum, Azomureș produce cam 50% din necesarul de îngrășăminte din România și trebuie să intervenim rapid pentru a asigura fermierilor posibilitatea de a menține producțiile agricole la nivelul anului 2021 măcar. Pe piață există în continuare cerere, chiar dacă prețurile sunt mari, asta arată apetența fermierilor români și deschiderea pentru e menține producțiile ridicate, iar de cealaltă parte, trebuie să îi sprijinim și să avem în vedere faptul că cantitatea de cereale în România îi vizează pe toți. siguranța alimentară a tuturor este prioritară”, a precizat ministrul Agriculturii, la emisiunea „Legile Puterii”.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentMarcel Ciolacu e pornit pe reformarea instituției prezidențiale
Articolul următorMinistrul economiei Florin Spătaru: “Am deblocat de îndată bugetele operatorilor din industria de apărare. Pană la sfârșitul anului, oamenii își vor primi banii de salarii”