Klaus Iohannis a început, luni, la Cotroceni, consultările cu partidele politice pentru desemnarea noului Premier. Delegația PSD a fost primită de președintele Klaus Iohannis la ora 11.00.

PSD a anunțat că propunerea pentru șefia următorului Executiv este medicul Alexandru Rafila, reprezentant al OMS în România, deputat nou ales în viitorul Parlament. După 20 de minute de discuții, liderii PSD au părăsit Palatul Cotroceni. 

Liderii PSD au propus două variante, fie ca Rafila să conduca un guvern minoritar, fie un guvern de uniune națională pentru perioada următoare.

Din delegația PSD au făcut parte preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu, prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea şi preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu. 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decratat, intr-o conferinta de presa sustinuta la scurt timp dupa finalizarea consultarilor cu seful statului de la Palatul Cotroceni, ca presedintele Iohannis “a recunoscut” si chiar “a felicitat” PSD pentru castigarea scrutinului din 6 decembrie. Mai mult decat atat, spune Ciolacu, presedintele a spus ca “propunerea lui Alexandru Rafila in functia de premier este una onorabila”. Liderul PSD a reiterat, in schimb, ca partidul pe care-l conduce nu va vota niciodata un guvern minoritar, formula sustinuta de social-democrati fiind un guvern de uniune nationala.

“Singurul program coerent si bun de pus in aplicare a doua zi cand vom avea guvern (este cel al PSD -n.r.). A recunoscut si ne-a felicitat ca am castigat alegerile (presedintele Iohannis -n.r.). A spus ca propunerea domnului Alexandru Rafila e una onorabila (Iohannis -n.r.)”, a afirmat Ciolacu.

Potrivit lui Ciolacu, in discutiile de astazi, de la Cotroceni, social-democratii au mentionat ca “negocierile ridicole, pe langa Constitutie, de la Vila Lac 1 nu au ce cauta intr-o democratie reala”.

“Singurele negocieri in spirtul Constitutiei sunt cele de la Cotroceni”, a aratat liderul PSD.

“Am insistat ca Romania trece printr-o perioada complicate atat din prisma crizei sanitare, cat si a celei economice. Din aceste motive nu ne permitem o majoritate fragila. Un guvern de uniune nationala e cea ma buna solutie pentru Romania in acest moment. In aceasta constructie politica, partidul care a castiga alegerile trebuie sa desemneze premierul in persoana domnului Rafila”, a mai spus acesta.

Presedintele PSD a aratat ca social-democratii exclud orice negocieri cu PNL: “Intr-un guvern de uniune nationala sunt toate partidele, cu mentiunea ca PSD – care a castigat alegegerile – va da premierul Romaniei”.

Intrebat ce opinie a avut Iohannis privind ideea unui guvern de uniune nationala, Marcel Ciolacu a raspuns: “Presedintele a luat act (de aceasta idee – n.r.)”, adaugand ca “numai despre aceasta varianata” au vorbit in cadrul consultarilor de astazi.

In context, Ciolacu a subliniat ca el este “diferit de Ludovic Orban sau de Dan Barna”. “Am vazut ce incearca ei. Au pierdut alegerile si vor sa creioneze o majoritate cu care sa se salveze pe ei. Nici pe surse nu au fost declaratii de la Vila Lac legat de solutii, de strategii, ci doar s-a vorbit despre functii”.

Revenind la ipoteza unui guvern  minoritar, Ciolacu a reiterat ca este “exclus” ca PSD sa voteze un guvern monoritar PNL. “Altceva este un guvern de uniune nationala. Tinand cont de criza sanitara si de cea economica s-ar imupune un guvern de uniune nationala”. 

El l-a acuzat pe seful statului va “ramane in logica campaniei electorale si in logica de a tine cu un partid al sau. Categoric noi nu vom vota un astfel de guvern. Vom vedea cum se va finaliza (cand va fi luata o decizie legata de viitorul premier – n.r.). Am inmanat programul PSD de guvernare unui consilier presidential daca este folositor. (…) Presedintele a facut o mare greseala, nepermisa intr-un stat democratic, si anume implicarea in campanie electorala”.

Ciolacu a refuzat sa faca speculatii pe marginea acestui subiect, spunand ca: “Prima regula este ca partidul care a castigat alegerile sa dea primul-ministru. Sa ne mentinem in logica actuala. Sa asteptam sa fie finalizat demersul (consultarile  -n.r.)”.

Sursa: realitatea.net

Articolul precedentLudovic Orban, ținta unei răfuieli interne în PNL
Articolul următorPSD, opțiune fermă: guvern de uniune națională cu Alexandru Rafila premier