Alexandru Rafila spune că lockdown-ul este o măsură care se institue doar atunci când spitalele sunt arhipline și nu mai fac față și trebuie să fie anunțată de cineva credibil din conducerea țării. Specialistul spune că multe state au impus carantina totală, deși situația epidemiologică era mai bună ca în România.

„Lockdown-ul este o măsura extremă, dar aceasta a fost luată de mai multe țari care aveau o situație epidemică mai bună ca România. Ea nu este generată de numărul total de cazuri, ci atunci când oamenii nu mai au loc în spital, pentru a scădea transmiterea virusului. O măsura de genul acesta, impusă de cineva care nu e credibil, nu are succes. Cineva ar trebui să-și asume, pentru că dacă spun că populația e de vină, atunci nici la o astfel de măsură populația nu o va accepta. Oamenii care au generat un dezastru vin acum și impun măsuri extreme, iar românii trebuie să accepte aceste măsuri. Lucrurile astea trebuie discutate deschis. Trebuie puțina asumare, empatie față de oameni și sinceritate. Acestea au lipsit total de la conducătorii țării și autorități”, a declarat Alexandru Rafila în emisiunea LEGILE PUTERII.

„Organizația Mondială a Sănătății face o evaluare a situației și îți dă soluții, depinde de autoritățile din România când le adoptă, cum le adoptă și dacă populația este receptivă”, a mai spus Rafila. 

Referitor la o nouă tulpina a COVID-19 dezvoltată în țara noastră, microbiologul Alexandru Rafila spune că nu există o variantă românească a Covid-19, chiar dacă virusul este de tip ARN și se moate multiplica, fiind șanse să apară și mutații.

„Nu există o tulpina romînească. Când discuți de un virus ARN, care se multimplică imperfect, pot apărea mutații, dar noi discutăm de ceva care ar putea apărea. Oricum, nu o să apară doar în România, tuplina poate apărea oricunde”, a declarat Alexandru Rafila. 

CITEȘTE ȘI: Alexandru Rafila: „Cele mai sigure școli sunt cele în care părinții copiilor sunt vaccinați”

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Dorin Iacob: „În România, privatizare este sinonim cu jaful”
Articolul următorAlexandru Rafila (PSD): Același USR la Ministerul Sănătății ar fi un experiment nefericit pentru țară