Guvernul Ciucă a venit pe lume ca soluție de criză. Salvarea dintr-o fundătură politică, economică și socială. Chinurile facerii au arătat un PSD aflat pe locul mortului, într-o mașină intrată în vriie, ratând la milimetru copacii de pe marginea drumului. Nu era clar dacă la volan erau liberalii sau fuseseră reziștii care se catapultaseră pe drum. Mașina nu era Guvernul. Era țara. In vreme ce președintele ei se bucura de aerul curat de pe bicicletă. PSD a pus hotărât mâna pe volan și a oprit să urce generalul.
România nu a avut premieri generali în perioada comunistă, în care puterea era partajată între PCR și Securitate. În schimb, generalul Nicolae Ciucă este al nouălea șef militar de Executiv într-o galerie de figuri istorice din rândul Armatei, începută după unificarea românilor și întreruptă de sovietici. Nu ecuația politică foarte complicată din toamna anului 2021 l-a adus pe Nicolae Ciucă la Palatul Victoria. Era salvatorul pus pe stand by încă din iarna anului 2020. Cum a avut președintele, Klaus Iohannis, puterea de a face harcea-parcea PNL, dar nu a putut să-și impună favoritul la conducerea Guvernului, rămâne un mister al istoriei contemporane. Altă enigmă este războiul surd care se desfășoară acum între președinte și USR. Situația actuală le este cu mult mai favorabilă neo-marxistilor, decât balamucul guvernării proprii, cu care erau complet paraleli. Și chiar dacă acum sunt încurajați de pe margine să demareze în trombă și să defileze asemenea PD-ului de odinioară, are și suspendarea permisului rostul ei în protejarea șoferilor.
Dar situația atipică trebuie să-i dea de gândit PSD. Social democrații par a fi singuri la guvernare. Iar Nicolae Ciucă, vicepreședinte PNL de drept, pare mai de grabă un secretar general al guvernului performant, prezent în activitatea tuturor ministerelor, dar o mare necunoscută în ceea ce privește direcția pe care le-o imprimă. Sub care PSD a impus mult, s-a achitat de indexarile și majorările promise. Dar politica energetică a liberalului de neclintit din 2019 încoace, Virgil Popescu, mai bine spus pasivitatea ministrului liberal anulează orice majorare și dă o gaura serioasă la buzunare. Decartăm la operatorul italian și creșterea prețurilor de producție ne scoate din piață. E nevoie mai mult decât oricând de politici în favoarea antreprenorilor, de politici liberale, dar PNL pare ca a fugit în țările calde. Până nici de la ministrul Justiției, liberalul Câtălin Predoiu, nu avem niciun semn. Și tot președintele PSD, Marcel Ciolacu, are declarații pe tema Secției Speciale, când nu dă explicații în legătură cu Laura
Vicol, deputat PSD.
Se aude Florin Cîțu și se aude Dan Motreanu, tot nemulțumit, ca și în preziua Congresului PNL. Nu se vede PNL, nu se prea vede nici șeful statului… Doar PSD și USR s-au regăsit drept parteneri de ping-pong politic. Va fi România guvernată sau doar ne pregătim de o cursă cu mașinuțe? Și dacă e raliu, PSD și USR pleacă de la linia de start sau vin din direcții diferite și e vai și amar când se vor întâlni pe traseu?
Dovada capacității de a guverna se vede mai întâi în Parlament. Și în Marea Adunare Națională era mai multă grijă pentru adecvarea cadrului legislativ la interesele politice, astfel încât legea să fie respectată chiar dacă drepturile cetățenilor nu contau. Adevărată față a formațiunilor politice se vede în Parlament, acolo unde unii se limitează să se tăvălească pe jos și să strângă toate scamele, unele rămase de pe urma Răposatului. Că tot ne-a cuprins febra sărbătorilor și UE, vrând-nevrând, ne-a amintit de Crăciun!
Sursa: Realitatea Din PSD