Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj emoționant după ce o jurnalistă a avut curajul să facă public faptul că ar fi fost agresată sexual, cu ani în urmă, de un șef din redacție.  Dezvăluirea a fost făcută după ce victima și-a văzut presupusul agresor primind un premiu la un eveniment dedicat proiectelor jurnalistice. Nu aș fi intervenit, cu atât mai mult în campanie electorală, dar societatea românească trebuie să învețe un lucru simplu: „nu înseamnă nu”, violența domestică este inacceptabilă, iar egalitatea de șanse este încă o problemă gravă a societății noastre”, a scris Gabriela Firea într-o postare pe FB.

“O mărturie șocantă, a unei victime a agresiunii sexuale, a fost făcută publică, astăzi.
 
Nu aș fi intervenit, cu atât mai mult în campanie electorală, dar am un motiv important. Societatea românească trebuie să învețe un lucru simplu: „nu înseamnă nu”, violența domestică este inacceptabilă, iar egalitatea de șanse este încă o problemă gravă a societății noastre.
La fel de clar trebuie spus că aici nu este despre feminism, ci despre faptul că nimic nu justifică o agresiune, cu atât mai mult a unui bărbat asupra unei femei.
 
Doar spunând toate aceste lucruri, creăm obiceiul sănătos ca victima să nu mai tacă, să se adreseze autorităților fără ezitare! Ajutăm la schimbarea unui obicei nedrept de percepție asupra condiției femeii, chiar în societatea românească „modernă”.
 
Al doilea motiv pentru care am considerat că este bine să mă exprim este că, tăcând față de un astfel de caz, luăm partea segmentului majoritar al celor care, evitând o părere, contribuie la perpetuarea acestei mentalități greșite.
 
Fiecare femeie care adaugă propria voce la această cauză, ajută la o schimbare mult așteptată. Comunicând direct cu autoritățile, atunci când mai există capacitatea emoțională și puterea interioară de reacție, împărtășind și comunicând cu cei apropiați pentru un sfat, comunicând chiar public atunci când tot ce mai poate fi făcut este să fie lansat un avertisment public.
 
În niciun caz însă, tăcerea nu este o opțiune.
 
Și al treilea motiv pentru care am considerat ca trebuie să exprim un punct de vedere este că în această situație este implicată o jurnalistă, adică o persoană cu studii, care dispune de un cerc social care se solidarizează, de o recunoaștere profesională și socială care adaugă greutate mărturiei ei. Mai are și capacitatea și chiar mijloace de exprimare publică.
Toate aceste resurse nu există în cazurile foarte multor femei, mai ales din mediul rural – și aici vorbesc din experiența de fost ministru când am discutat personal cu victimele abuzurilor. Iar ce rezultă este tăcerea și acceptarea statutului de victimă.
 
Nu pot decât să apreciez curajul jurnalistei și să atrag atenția asupra acestui caz, pentru a servi drept reper și altor femei”, a scris Gabriela Firea.
 
Reacția Gabrielei Firea a venit după ce jurnalista Adina Florea l-a acuzat pe fostul ei șef Răzvan Băltărețu că ar fi violat-o, în urma cu nouă ani. Fundația care a organizat gala dedicată proiectelor jurnalistice s-a solidarizat cu jurnalista.

Promovare electorală – Partidul Social Democrat – Organizația Mun. București CMF 21240002

Articolul precedentFirea: Principalele probleme sunt cu mizeria și șobolanii. Oamenii sună să ne spună problemele lor
Articolul următorCiolacu, după întâlnirea cu Erdogan: În Gaza ne confruntăm cu o tragedie umană