Fostul ministru de finanțe din mai multe guverne PSD, Eugen Orlando Teodorovici, trage semnalul de alarmă că reducerea TVA, prognozată de guvernanți, la energie, din cauza unei directive a Consiliului UE, care prevede că este necesară notificarea CE.

Iată ce prevede articolul 102 al acestei directive:

“Statele membre pot aplica o cotă redusă livrării de gaze naturale, electricitate sau încălzire urbană, cu condiția să nu determine nici un risc de denaturare a concurenței. Este necesar ca orice stat membru care intenționează să aplice o cotă redusă în temeiul primului paragraf să informeze în prealabil Comisia în mod corespunzător. Comisia decide dacă există sau nu un risc de denaturare a concurenței. În cazul în care Comisia nu adoptă decizia respectivă în termen de trei luni de la primirea informațiilor, se consideră că nu există nici un risc de denaturare a concurenței,” mai spune Teodorovici.

Pentru reducerea ”facturilor nesimțite,” fostul ministru de finanțe susține că există o singură soluție: aplicarea unei marje fixe față de prețul producătorului (marjă în care TREBUIE să se încadreze intermediarii și furnizorii de gaze și energie electrică), atât la livrarea gazelor naturale, cât și a energiei electrice”, mai spune Teodorovici.

 

Articolul precedentMiron Mitrea: „Statul trebuie să intervină în prețul energiei. Alte soluții sunt sortite eșecului”
Articolul următorSoluțiile PSD pentru reducerea facturilor la energie