Criza politică actuală poate fi privită în două chei diferite. Din perspectiva luptei pentru putere, Coaliția majoritară a făcut implozie, iar conflictele interne continuă în formațiunile componente. Cu aproape 80% din populație convinsă deja că România se îndreaptă într-o direcție greșită și cu perspectiva ca situația dificilă să devină dramatică. S-au produs prea multe fisuri. Coaliția plesnește pe toate părțile și tensiunile politice au răbufnit până la vârf. Piatra ridicată la președintele, Klaus Iohannis, e semnul că nervii au luat-o înaintea rațiunii politice. Există motive solide de a lansa critici virulente la adresa șefului statului. Dar procedural, trebuie să-ți lipsească o minimă cultură politică dacă vrei să schimbi Guvernul și președintele în același timp. Ar fi doar instaurarea anarhiei absolute, după momentul critic al intervenției cu forța în activitatea Parlamentului. Un Parlament care a arătat că se impune o schimbare din temelii și că alegerile anticipate sunt imperative.
Din perspectiva luptei pentru putere, PSD este avantajat. Acum, în acest moment, ar putea să măture tot în cale. E momentul de maximă vulnerabilitate al Dreptei. Dar PSD, dacă l-ar da jos pe Florin Cîțu, ar fi nevoit să preia guvernarea într-un moment critic și fără niciun prieten de nădejde pe scena politică. S-ar vedea izolat și transformat în țap ispășitor fără să aibă posibilitatea de a răspunde.
A doua cheie de înțelegere a situației politice este cea referitoare la asigurarea guvernării. Lupta politică nu este un meci de box, este doar un mijloc către guvernare. Iar a guverna presupune o majoritate parlamentară. E nevoie și de o susținere publică minimală. Guvernarea impune dialog și cooperare și susținere parlamentară. Fără susținere parlamentară, Guvernul este sortit eșecului și Guvernul Orban, monocolor, a plătit prețul unui Parlament prin care nu-și putea trece eficient inițiativele.
Concluzia: cine-și maximizează capitalul politic acum, pierde suportul mai larg, necesar guvernării. Iar PNL aripa Cîțu a făcut-o deja. Deși n-am văzut sondaje de opinie pe această dimensiune, este posibil ca Florin Cîțu să fie respins de un procent mai mare din electorat decât cota atinsă de Viorica Dăncilă. Iar un partid politic condus de un lider rejectat de electorat și de decidenții politici se enclavizează și devine sacul de box al tuturor. Și parcursul este previzibil, cum previzibilă este și acompanierea cu președintele, Klaus Iohannis, susținător fățiș al actualului premier.
Sursa: Realitatea Din PSD