Guvernul Cîțu se face greu și se împarte felie cu felie. Competiția dintre cele 3 formațiuni este dură. PNL și USRPLUS își disputa electoratul anti PSD și la sfârșitul guvernării comune e de așteptat ca unii sau alții să dispară.
Până acum dreapta a crescut din nemulțumirile și furia la adresa PSD. Dar eșecul liberalilor din 6 decembrie marchează expirarea acestei teme de campanie. Dreapta nu poate să se mai legitimeze prin votul împotriva stângii. Și nici al corupției. Dimpotrivă! PNL, USRPLUS și UDMR formează Guvernul de la care se așteaptă o reformă profundă a Justitiei, poate cel mai dificil dosar de gestionat. Iar reușita reformei se verifică în eficiența sancționării exemplare a faptelor de corupția. Și corupția ține de Putere. Niciun dosar la adresa vreunui lider al Opoziției nu mai are forța să legitimeze o reformă reală și sunt mulți ochi ațintiți asupra decidenților. Inclusiv procurorii europeni conduși de Laura Codruta Kovesi. Din acest punct de vedere, lăcomia cu care s a negociat anunță o recoltă bogată.
Nu înseamnă că social democrații sunt scutiți de surprize neplăcute. Doar că nu mai sunt țapii ispășitori de serviciu. Iar decizia ca politica mare de stânga să iasă din saloanele aristocratice ale Palatului Parlamentului, diminuează până aproape de zero efectele mediatice în astfel de cazuri. E de dorit ca lupta împotriva corupției să între în perioada firescului apolitic. Dar nominalizarea lui Stelian Ion, un apropiat al lui Radu Mazăre, el însuși învinuit într un dosar penal bate mai de grabă clopotele revanșei.
Condus de o personalitate histrionică, Guvernul Cîțu va produce nu se știe câtă pâine, dar spectacolul va ajunge pentru toată țara. Dacă Guvernul Cîțu ajunge să fie investit, asa cum se prefigurează la aceasta oră, PSD trebuie să se limiteze la a și apăra reprezentativitatea în structurile parlamentare și obiectivele fundamentale. România are nevoie să iasă din atmosfera de campanie electorală nesfârșită, iar dansul Puterii trebuie evaluat fără zgomote de fond din partea Opoziției. Asa responsabilitățile vor fi cu mult mai evidente și dreapta legitimată prin scandări și proteste de stradă poate să arate și ce pune în loc. Numai să ne amintim acomodarea dificilă a USR la cutumele și procedurile parlamentare ca să înțelegem ce se poate intampla în instituțiile administrative și ce tărăboi ar putea face cei lăsați la vatră sub supravegherea lui Andrei Caramitru…
Sursa: Realitatea Din PSD