Alegerile parlamentare din 2020 sunt o probă de foc pentru PSD și Marcel Ciolacu. Chiar dacă dreapta domină scena politică, PSD intră indubitabil în era post Iliescu cu ambiția asumată de a rămâne principalul partid politic, cu structură de monolit și vocație națională.
Marcel Ciolacu este primul lider social democrat care, asemeni președintelui fondator, a ales calea liderului consensual, atât în interiorul PSD, cât și la nivel național. Marcel Ciolacu caută interesele comune, liantul și promovează dialogul.. O personalitate în contrast puternic cu Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Traian Băsescu și chiar Victor Ponta. Trăsătură etichetata de presă drept slăbiciune, personalitatea non conflictuală este un element de puternică individualizare, iar societatea românească este din ce în ce mai obosită de conflictele nesfârșite și vacarmul politic.
Marcel Ciolacu nu a ajuns în fruntea PSD pe umerii unei grupări politice. Printr o mișcare extrem de inteligentă a propus votul pe moțiuni ceea ce a ascuțit lupta pentru putere, pentru a interveni suveran și a propune o formulă unanim îmbrățișată.
Viziunea unificatoare domină și politicile naționale social democrate. În vreme ce Puterea actuală a antagonizat puternic electoratul, PSD si a luat coordonate naționale și și a descoperit vocația umanistă și politica bunului simț. Adevărul este că bunul simț este cea mai pregnantă trăsătură de personalitate în cazul lui Marcel Ciolacu, inabil să mintă sau să se bată cu pumnul în piept.
Ion Iliescu a ieșit din politică chiar și din calitatea de alegător, după cum anunța tovarășa domniei sale de viață. Piatra de temelie a ceea ce va urma se pune astăzi, in ziua creștină a Sfântului ocrotitor al sărmanilor. Categorie de care avea grija vechea stângă. Noua stângă vine cu un om nou, pentru care zilele sunt toate la fel. Unde va fi PSD și până unde poate merge spiritul pacificator al liderilor cu vocație națională, doar urnele au răspunsul la aceasta întrebare.
Sursa: Realitatea Din PSD